Plus

Weer een olifantenjong in Artis: de dranghekken staan al klaar

Zondagavond bracht de 27-jarige Aziatische olifant Thong Tai in dierentuin Artis haar vierde kalf, een vrouwtje, ter wereld. 'Ze maakt al snel haar eerste stapjes.'

Sanuk maakt voorzichtig haar eerste stappen Beeld Ronald van Weeren
Sanuk maakt voorzichtig haar eerste stappenBeeld Ronald van Weeren

Al bijna een week wisten Thong Tais verzorgers dat de geboorte aanstaande was. Na een dracht van 21 maanden waren haar uiers op spanning gekomen, stonden haar oren de hele tijd wijd uit en sloeg ze door de vele hormonen in haar lijf af en toe een beetje op tilt.

Dinsdag begonnen de olifantenverzorgers met het draaien van nachtdiensten, nadat uit een bloedtest was gebleken dat het zwangerschapshormoon progesteron bij Thong Tai sterk was gedaald.

De meeste olifanten werpen dan binnen 24 uur, maar de verzorgers moesten nog iets langer geduld hebben. Pas zondag, om 18.07 uur, beviel Thong Tai in het bijzijn van haar elfjarige dochter Yindee van een kalfje dat de naam Sanuk heeft gekregen.

Volgens het boekje
Volgens olifantenverzorger Peter Bleesing gaat het uitstekend met het kalf, dat 2,5 uur na haar geboorte voor het eerst bij haar moeder dronk. "Sanuk doet alles volgens het boekje. Ze maakte al snel de eerste stapjes."

Volgens Bleesing is het op dit moment een grote kakofonie in de stal. "Het is ontzettend leuk om te zien dat ze contact willen maken met het kalf. Zo gaat Yindee de hele tijd door haar knieën om op ooghoogte te komen met Sanuk."

Vanwege het slechte weer gaat Sanuk voorlopig nog niet naar buiten, maar vanaf dinsdag kunnen bezoekers haar wel al zien in het binnenverblijf. De dranghekken staan al klaar.

Het is de vierde keer in de geschiedenis van Artis dat er een olifantje is geboren. De laatste keer was in juni 2011, toen Thong Tai moeder werd van Mumba. De verslagenheid bij Artis was groot toen Mumba vorig jaar december plotseling overleed als gevolg van een infectie met een herpesvirus.

Fokprogramma
Dit voorjaar was er goed nieuws: Thong Tai bleek al veertien maanden zwanger te zijn. Dat was het gevolg van de komst van bul Mekong in december 2014, in het kader van het Europese fokprogramma voor de bedreigde Aziatische olifant.

Bij de worp was een olifantenverzorger aanwezig. Die stond nog met een telefoon in zijn handen om de andere zes verzorgers te bellen snel te komen, maar op dat moment kwam Sanuk al uit haar moeder. Ook Peter Bleesing moest de geboorte dus missen. Hij was net een half uur weg.

"Dat is balen natuurlijk, maar ook nu blijft het bijzonder. Olifanten zijn ontzettend majestueuze dieren en met Thong Tai en Yindee heb ik echt een band. Je werkt zo intensief met ze, en als er dan een kalf wordt geboren is het echt een beleving. Ik zal niet zeggen dat het net zo mooi is als de geboorte van mijn eigen kinderen, maar een goede tweede is het wel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden