'Weer een gevalletje abusievelijk van justitie'

Waren op de eerste zittingsdag nog 21 van de verdachte 22 Hells Angels naar de rechtbank gekomen, gisteren was het niet de helft. Ook dag twee was echt een aanloopdag.HET IS ZEER de vraag in hoeverre de plukjes Hells Angels die wél de moeite hadden genomen naar de rechtbank te komen, gisteren de finesses volgden van de juristerij tussen hun advocatenlegioen en justitie. Ze wekten niet de indruk erg te worden meegesleept in de gloedvolle betogen die enkele advocaten hielden over missers die het openbaar ministerie in hun ogen had gemaakt. De een werkte wat op zijn zakcomputer, anderen wandelden in en uit of trokken gekke bekken.

Advocaat Marcel van Gessel van de afgezette Angelpresident 'Big Willem' van Boxtel wilde van justitie nou wel eens weten welke misdrijven de officieren precies op het oog hebben als ze beweren dat de Hells Angels een criminele organisatie zijn. Het strafdossier zit overvol losse zaken, maar die zijn op de tenlastelegging niet apart benoemd als 'oogmerk' van de misdaadgroepering. ''De dagvaarding lijkt wel een kerstboom waar langzaamaan alle ballen uit vallen.''

Onder instemmend geknik van zijn confrères somde Van Gessel de wel dertig deeldossiers op, met daaraan gekoppeld het verzoek aan justitie nu eens aan te wijzen welke zaken precies nog een rol spelen, zodat de raadslieden wisten waartegen ze hun cliënten moeten verdedigen. ''Het is toch te gek voor woorden dat we na vijf, zes jaar onderzoek nog niet precies weten waar justitie zich op richt?''

De rest van de zittingsdag verweten kantoorgenoten Nico Meijering en Leon van Kleef justitie dat zich bij de samenstelling van het dossier 'lelijke incidenten' hadden voorgedaan. Tot tweemaal toe doken in het dossier processen verbaal op van afgeluisterde telefoongesprekken tussen cliënt Rini S. en Meijering en Van Kleef - waarin Rini S. hen voornamelijk vroeg om rechtsbijstand voor Marokkaanse vrienden van hem die krakers uit een pand in de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost zouden hebben geslagen.

Rond de verdenking dat de Hells Angels de motor van de Antilliaanse kroongetuige Angelo Diaz zo hadden geprepareerd dat die zou exploderen als die startte, verschenen per ongeluk twee verschillende uitwerkingen van een getuigenverhoor in het dossier.

Officier van justitie Michiel Zwinkels betoogde dat het proces- verbaal slechts licht was bewerkt om details rond Diaz' contactpersoon geheim te houden, omdat Diaz in een getuigenbeschermingsprogramma zit. Het oorspronkelijke verhoor was 'per abuis' in het dossier beland.

''Weer een gevalletje abusievelijk, zoals we dat in grote zaken steeds vaker tegenkomen,'' sneerde Meijering.

De rechtbank beslist morgen of justitie een gevraagd overzicht van álle onderzoekshandelingen rond de Hells Angels in het dossier moet voegen, zoals de advocaten willen. Ook vroegen ze de details van de deal die justitie sloot met de broers Pieter en Edgar van L., belangrijke getuigen.

Meijering en Van Kleef willen ook dat al hun verklaringen in andere (liquidatie)zaken aan het Hells Angelsdossier worden toegevoegd.

Morgen begint de rechtbank ook met de behandeling van het dossier. Eerst zal ze algemene vragen stellen aan de Hells Angels (waaronder de lachwekkende 'Bent u Hells Angel?' aan mannen die in vol ornaat in de zaal zitten). Dan komen de zaken rond wapenbezit ter tafel.Zie ook:

Dossier Hells Angels Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden