Update

Weer doden bij luchtaanval op VN-school

Een Israëlische luchtaanval op een school van de Verenigde Naties in Gaza heeft vandaag aan zeker tien mensen het leven gekost. Dat melden de autoriteiten in Gaza. De school in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, wordt gebruikt als opvangplaats voor Palestijnen die hun huizen zijn ontvlucht. Op het moment van de luchtaanval zaten er duizenden Palestijnen in het gebouw.

Redactie
Palestijnen dragen een gewonde jongen uit een huis dat is gebombardeerd door Israël. Bij de aanval zouden negen mensen van dezelfde familie om het leven zijn gekomen. Beeld reuters
Palestijnen dragen een gewonde jongen uit een huis dat is gebombardeerd door Israël. Bij de aanval zouden negen mensen van dezelfde familie om het leven zijn gekomen.Beeld reuters

Afgelopen week kwamen circa 15 Palestijnen om het leven door een andere aanval op een school, onder wie een aantal kinderen. Ook vielen er ruim 100 gewonden. De Amerikaanse regering noemde de Israëlische aanval toen 'volstrekt onacceptabel en volstrekt onverdedigbaar'.

In de Gazastrook schuilen circa 250.000 mensen in gebouwen van de VN voor het Israëlische geweld. In de afgelopen weken zijn vijf scholen getroffen. Volgens Israël is er vanuit de buurt geschoten. Vertegenwoordigers van de VN vonden raketopslagplaatsen van Palestijnse strijders in drie schoolgebouwen.

Een etmaal na het verbreken van het staakt-het-vuren van vrijdag zijn alleen al in de stad Rafah ruim 123 doden gevallen, onder wie 30 kinderen en 14 vrouwen. Lichamen van slachtoffers zijn in koelcellen voor fruit geplaatst, omdat ziekenhuizen geen plek meer hebben. Sinds het einde van het staakt-het-vuren zijn er op vrijdag en zaterdag meer dan 256 mensen omgebracht in de Gazastrook.

Vermiste soldaat overleden
Een Israëlische soldaat die sinds vrijdag vermist werd, is overleden. Uit onderzoek van het leger blijkt dat de tweede luitenant tijdens de strijd om het leven is gekomen, twitterde een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten vandaag.

De onderzoekers baseren zich volgens Israëlische media op bewijs dat is achtergebleven op de plek waar de militair vrijdag verdween. Dat gebeurde naar verluidt tijdens een hinderlaag door Palestijnse strijders. Hoe de militair om het leven is gekomen is niet bekendgemaakt.

Israël beschuldigde aanvankelijk Hamas van het ontvoeren van de militair, maar de Palestijnse beweging zei niets te weten over het lot van de man. Hamas sloot evenwel niet uit dat de militair inderdaad was ontvoerd door strijders. Volgens de beweging was het mogelijk dat zowel de militair als de kidnappers zijn omgekomen door een Israëlisch bombardement.

Een Palestijnse vrouw huilt als haar zus dood blijkt te zijn na een luchtaanval van het Israëlische leger op hun huis. Beeld reuters
Een Palestijnse vrouw huilt als haar zus dood blijkt te zijn na een luchtaanval van het Israëlische leger op hun huis.Beeld reuters

Grootscheepse zoekactie
Afgelopen vrijdag vormde onder meer de vermeende ontvoering de aanleiding voor het beëindigen van een staakt-het-vuren. Israël zegde toen al na enkele uren het bestand met Hamas op dat op die dag om 7.00 uur was ingegaan, en zette een grootscheepse zoekactie op touw naar de luitenant.

De Israëlische autoriteiten dachten toen dat de luitenant was ontvoerd bij een aanval op Israëlische militairen die op zoek waren naar tunnels rondom de Gazastrook. Daarbij kwamen toen twee andere Israëlische militairen om het leven. De Verenigde Staten noemden de aanval van Hamas toen een 'barbaarse schending' van de overeengekomen wapenstilstand.

De familie van de 23-jarige militair is inmiddels op de hoogte gesteld. Volgens de woordvoerder heeft de officier postuum nog promotie gekregen naar de positie van eerste luitenant.

'Offensief gaat door'
De Israëlische premier Netanyahu kondigde gisteravond aan dat het Gaza-offensief zal worden voortgezet tot het doel is bereikt: 'de vrede naar Israël terugbrengen'. 'We zullen alle tunnels vernietigen', voegde hij eraan toe. 'Het leger wordt zolang ingezet tot al het werk is volbracht.'

Sinds het begin van de Israëlische aanvallen in juli, zouden al meer dan 1.700 Palestijnen zijn omgekomen. Circa 9.000 mensen raakten gewond, becijferde het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Ook zouden in totaal al meer dan 10.000 huizen zijn verwoest. Er zijn 66 Israëlische militairen omgekomen in het conflict.

Foto van de Israëlische militair Hadar Goldin die eerst werd vermist, en nu om het leven blijkt te zijn gekomen. Beeld ap
Foto van de Israëlische militair Hadar Goldin die eerst werd vermist, en nu om het leven blijkt te zijn gekomen.Beeld ap
Een Israëlische soldaat loopt naar de Gazastrook. Beeld reuters
Een Israëlische soldaat loopt naar de Gazastrook.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden