Plus

Weer dj's aan boord van het Veronicaschip

Het iconische Veronicaschip, dat ligt afgemeerd aan de NDSM-pier, krijgt een nieuwe bestemming: er komt een nachtclub en een restaurant.

Pas een maand geleden kon de verbouwing beginnen Beeld Rink Hof
Pas een maand geleden kon de verbouwing beginnenBeeld Rink Hof

De bar schilderen, oude tafels ombouwen, toiletten en watertanks installeren, het geluidssysteem testen - een week voor de opening wordt er nog druk geklust op de Norderney, beter bekend als het Veronicaschip.

Iets meer dan een maand is er uitgetrokken voor de ingrijpende verbouwing van het historische radioschip dat tot halverwege de jaren zeventig op de Noordzee dienstdeed als zendschip van piratenzender Veronica.

Met Noorderschip, dat een nachtclub met restaurant wordt, wordt nieuw leven geblazen in het zo iconische schip dat jarenlang een zwervend bestaan leidde in binnen- en buitenland (zie kader) en sinds 2013 aan de NDSM-pier ligt afgemeerd.

Het werd destijds met veel bombarie door wijlen burgemeester Eberhard van der Laan heropend als locatie voor radio- en tv-uitzendingen, maar echt een succes werd het nooit. Doordeweeks werd het schip nog wel verhuurd voor feesten en partijen, maar in de weekenden stond het vaak leeg.

Zonde, vond eigenaresse Nimet Akdemir. Afgelopen september benaderde ze daarom Dennis Alders, horecaondernemer en eigenaar van onder andere Mediacafé Westergasfabriek en de Wester Wijnfabriek. Of hij niet een goed idee had voor het schip.

Kleinschalig
Alders benaderde op zijn beurt een sterrenelftal aan collega's die de afgelopen jaren hun sporen hebben verdiend in de Amsterdamse horeca- en evenementenwereld: Sunny Bakhtiar en Jamie van der Will (Kopstootbar, De Tulp, Bar Broker), Bryce Steba (voorheen chef bij Pesca), Fleur Vercouteren (voorheen manager bij Ron Gastrobar), David Cornelissen (voorheen Dekmantel, Marktkantine, TrouwAmsterdam) en Kiki Calis (voorheen DGTL en Apenkooi).

Samen bedachten ze Noorderschip. Een plek om te werken, te eten en te feesten. Zoals ze zelf zeggen: een plek waar alle vette dingen van Amsterdam samenkomen.

De verbouwing kon pas een maand geleden beginnen, maar beneden in het schip zijn de contouren van de club al goed zichtbaar. De bescheiden dj-booth staat er al en het geluidssysteem - een Funktion One-systeem - is geïnstalleerd. De club wordt er een in de knusse, kleinschalige categorie. Op de dansvloer is plek voor tweehonderd mensen.

Nicheprogrammering
Met een lage entreeprijs en een niet al te bombastische line-up moet de club een laagdrempelig karakter krijgen. "We focussen ons op lokaal talent als basis van het programma, aangevuld met internationale dj's die weinig geboekt ­worden in Amsterdam," zegt programmeur David Cornelissen. "Het wordt een nicheprogrammering die je ergens moet zoeken tussen Dekmantel en De School. Dat is ook mijn achtergrond."

Een paar namen van de namen die voor de eerste weken zijn geboekt: Dollkraut, Jamie Tiller, Marsman, Moody Mehran, Pieter Jansen en Peach. Noorderschip gaat werken zonder Facebookevenementen, tot dusver uniek in de Amsterdamse clubwereld. De feesten worden alleen aangekondigd op de eigen website.

Try-out
Over precies een week staan de eerste mensen op de dansvloer. De eerste avond is een try-out voor vrienden en bekenden, daarna gaan de deuren open voor publiek.

Aan het eind van de maand opent een verdieping hoger, op gelijke hoogte met het dek, het restaurant met plek voor ongeveer tachtig gasten. Leuk detail: de bar is gebouwd in de vorm van het schip. Het gigantische terras met uitzicht op het IJ komt op een houten vlonder aan stuurboordkant. De keuken richt zich vooral op groentes. Vlees wordt niet geserveerd, wel (duurzame) vis. Er is al een chef van een toprestaurant aangetrokken, wie is nog een geheim.

Noorderschip gaat op allerlei manieren experimenteren met duurzaamheid. Er wordt water uit het IJ gepompt om het bier te koelen en de toiletten mee door te spoelen, gft-afval wordt aan boord gecomposteerd en het hout dat is gebruikt voor de verbouwing komt van gerecyclede festivalvlonders.

Noorderschip is open van donderdag tot en met zondag, vanaf juni overdag ook voor workshops en lezingen. Voor de andere dagen wordt nog gekeken naar een invulling.

Tot 1974 zond Veronica uit vanaf de Noordzee Beeld ANP
Tot 1974 zond Veronica uit vanaf de NoordzeeBeeld ANP

Norderney

1949
Gebouwd als stoomschip HH294 Paul J Muller.

1964
Aangekocht door Radio Veronica en verbouwd tot zendschip.

1973
Tijdens zware storm in april op drift geraakt en op het strand van Scheveningen beland. Na vijf dagen vlotgetrokken.

1974
Radio Veronica stopt na de invoering van de anti-piratenwet.

1977
Verkocht aan Kalkhaven BV met plannen voor behoud.

1981
Opnieuw verkocht en verbouwd tot discotheek in Zoutkamp.

1982-2001
Afgemeerd in Doesburg, Middelburg, Vlissingen, Lelystad, Maastricht en Leeuwarden.

2001
In Antwerpen verbouwd tot café.

2012
Verbouwd in Groningen.

2013
Heropend in Amsterdam als radio- en tv-locatie en voor zalenverhuur.

2018
Opening club en restaurant Noorderschip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden