Weer 'betaalbare' nieuwbouw in Noord aan neus van starters voorbij

Na Elzenhagen Noord en North Orleans, lijkt weer een 'betaalbaar' nieuwbouwproject in Noord aan de neus van starters voorbij te gaan, omdat de gemeente geen goede afspraken heeft gemaakt met de projectontwikkelaar over de verkoopprijzen.

Door de krapte op de woningmarkt en de populariteit van de nabijgelegen wijken, is te verwachten dat kopers hoog bieden en de prijzen snel stijgen. Beeld Gemeente Amsterdam
Door de krapte op de woningmarkt en de populariteit van de nabijgelegen wijken, is te verwachten dat kopers hoog bieden en de prijzen snel stijgen.Beeld Gemeente Amsterdam

Vrijdag begint de verkoop van de appartementen van het nieuwbouwproject 'Kade Noord' aan de Scheepsbouwweg in Noord.

Op de website van de gemeente staat dat in het complex, dat ten noorden van de NDSM-werf wordt gebouwd, '47 duurzame, klimaatneutrale, betaalbare koopwoningen voor starters' komen.

De gemeente definieert 'starterswoningen' als nieuwbouwwoningen met een verkoopprijs onder de 245.000 euro. Het idee was dat alle 47 woningen onder deze prijs zouden worden aangeboden.

Geen afspraken
Maar omdat er geen afspraken zijn gemaakt zijn tussen gemeente en de projectontwikkelaar over de maximale verkoopprijs van de nieuwbouwwoningen, ziet het ernaar uit dat de woningen aan de neuzen van de beoogde starters voorbij zullen gaan.

De kleinste appartementen, met een oppervlakte van 49 vierkante meter, gaan in de verkoop vanaf 180.000 euro. Het openingsbod voor de appartementen van 110 vierkante meter is 320.000 euro. Door de krapte op de woningmarkt en de populariteit van de nabijgelegen wijken, is te verwachten dat kopers hoog bieden en de prijzen snel stijgen.

"In de huidige woningmarkt hebben we elders al vaak genoeg gezien dat mensen bereid zijn exorbitante bedragen te bieden voor woningen. We mogen blij zijn als uiteindelijk één appartement onder de hamer gaat als starterswoning," zegt Alphons Muurlink, PvdA-bestuurscommissielid van Noord.

Hij noemt het pure nalatigheid van het college dat er geen afspraken zijn gemaakt over de maximale prijs. "De afspraken voor het project dateren uit 2007, midden in de economische crisis," zegt hij. "Toentertijd was het vastleggen van dergelijke limieten niet noodzakelijk, maar dat is inmiddels wel anders. Het college heeft tien jaar de tijd gehad om de plannen te herzien. Nu is het te laat en is de koper is de klos."

North Orleans
Het is volgens Muurlink al de derde keer in drie maanden tijd dat een nieuwbouwproject bedoeld voor het goedkope- of middensegment door gebrekkige afspraken van de gemeente naar het dure segment verdwijnt.

Daarmee doelt hij op de projecten Elzenhagen Noord en North Orleans. "Hier waren ook afspraken gemaakt die in crisistijd heel begrijpelijk waren, maar op de huidige krappe woningmarkt niet meer houdbaar zijn," zegt Muurlink. In beide gevallen kwam de starter bedrogen uit.

Naar aanleiding van het North Orleans-debacle heeft het college aangekondigd te onderzoeken of er meer projecten zijn waarvan de afspraken moeten worden herzien. Ook wil men vastleggen dat er geen sociale huurwoningen meer met commerciële partijen zullen worden gebouwd. Muurlink: "Zolang er geen afspraken worden gemaakt met projectontwikkelaars, realiseert de gemeente nooit het aantal starterswoningen dat het heeft beloofd."

De makelaar was woensdagmiddag niet bereikbaar voor reactie. De woningen op de Scheepsbouwweg worden naar verwachting medio 2018 opgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden