Opinie

'Weer auto uit Weesperzijde, Ferdinand Bol, Kinkerstraat en Sarphatistraat'

Longartsen raden fietsers aan gezonde routes te kiezen. Laten we daarom autoloze -of luwe fietsroutes aanleggen, oppert lezer Marja Lamoree in een ingezonden stuk in Het Parool. Hiervoor komen de Weesperzijde, de Ferdinand Bolstraat, de Kinkerstraat en de Sarphatistraat in aanmerking.

Marja Lamoree
Veel verkeer in de Spuistraat Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)
Veel verkeer in de SpuistraatBeeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)

Schiphol, de RAI, de Amsterdamse taxibranche en het hotel- en horecawezen spinnen van genoegen bij het congres van de beroepsvereniging van wel 22.000 longspecialisten dat momenteel in Amsterdam gaande is. Onze stad doet het uitstekend als gastheer voor allerhande congressen: wie wil er nu niet het nuttige met het aangename verenigen in gezelschap van zijn vakbroeders en
-zusters?

Deze gewaardeerde onderzoekers, artsen en fysiotherapeuten hebben een belangrijke boodschap: wij Amsterdammers moeten ons meer bewust zijn van de luchtvervuiling in de stad. Zij raden sterk aan een gezondere route te kiezen als je je - per fiets bijvoorbeeld - verplaatst. Het is beter om drukke routes met veel verkeer en uitlaatgassen te mijden, iets wat je met je boerenverstand al aanvoelde en nu door deskundigen wordt ondersteund.

Laten we deze waarschuwing niet naast ons neerleggen en per direct de tweetaktscooters verbieden en alle andere scooters naar de rijbaan verbannen. Verder dienen er autoloze of -luwe alternatieve fietsroutes te worden gecreëerd, waar bijvoorbeeld de Amstel/Weesperzijde, de Ferdinand Bolstraat, de Willemspark/Koninginneweg, de Kinkerstraat en de Sarphatistraat voor in aanmerking kunnen komen.

Hoeveel argumenten hebben we nog nodig?

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden