Weer Amsterdamse illegale hotels gevonden door kliklijn

De speciale kliklijn in Amsterdam voor het melden van overlast van illegale hotels heeft opnieuw enkele overtreders aan het licht gebracht. De afgelopen week stuitte een team van de gemeente op vier illegale hotels. Ook de week daarvoor kon de gemeente dankzij de 'hotline' vier clandestiene hotels opsnorren.

Toeristen in Amsterdam. Beeld anp
Toeristen in Amsterdam.Beeld anp

Amsterdammers kunnen deze zomer van donderdag tot en met zondag hun beklag doen op het speciale telefoonnummer (14020). De voorbije week kwamen zeventien meldingen binnen, liet de gemeente dinsdag weten. Naar aanleiding van de meldingen zijn nu in totaal acht illegale hotels getraceerd. De eigenaren van deze hotels riskeren een boete en moeten het verblijf sluiten.

De gemeente doet ook onderzoek op straat. Handhavers zagen in diverse woningen toeristen en zijn daarna een onderzoek begonnen. Dit leidde maandag tot de sluiting van twee illegale hotels in de binnenstad. In de Herenstraat is een pand gesloten met negen slaapplaatsen en aan de Singel ging een pand dicht met 28 bedden. Beide hotels voldeden niet aan de eisen voor brandveiligheid.

Amsterdam heeft de strijd aangebonden met illegale hotels. Het komen en gaan van toeristen leidt tot overlast bij omwonenden, de stad loopt toeristenbelasting mis, de eigenaren lappen vaak regels aan hun laars en de verhuur aan toeristen onttrekt woningen aan de woningmarkt. Amsterdammers mogen hun woning tijdens vakanties verhuren, maar niet langer dan zestig dagen per jaar en niet aan meer dan vier personen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden