Weer Amsterdamse advocaat uit ambt gezet

Na Bram Moszkowicz heeft de Raad van Discipline in het ressort Amsterdam nog een advocaat levenslang uit het ambt gezet: de 55-jarige Lionel Lalji, die kantoor hield aan de Sophialaan, mag het beroep van advocaat ook nooit meer uitoefenen.

Lionel LaljiBeeld Carla van der Wal

Naar het oordeel van de raad heeft Lalji, die nog maar twintig jaar advocaat was, 'het vertrouwen in de advocatuur en in zijn eigen beroepsuitoefening' zodanig geschaad dat 'de maatregel van schrapping van het tableau' gerechtvaardigd is.

De in Brits-Guyana geboren Lalji kreeg enige bekendheid als advocaat van slachtoffers van de Bijlmerramp in 1992. Het ging daarbij niet om nabestaanden, maar om mensen die ten tijde van de ramp in de omgeving woonden en dientengevolge fysiek en psychisch letsel zouden hebben opgelopen. De ramp, waarbij een Boeing van El Al zich in twee flatgebouwen boorde, kostte 43 mensen het leven.

Juist zijn activiteiten voor dergelijke slachtoffers hebben Lalji tuchtrechtelijk de das omgedaan: volgens de Raad van Discipline heeft hij dergelijke cliënten compleet in de maling genomen, onder meer door hen voor te spiegelen dat Boeing inmiddels een forse schadevergoeding zou hebben betaald, terwijl daar in werkelijkheid geen sprake van was.

Twee slachtoffers dienden bij de raad een klacht tegen Lalji in. Een van hen beklaagde zich erover dat de advocaat steeds aankondigde Boeing te zullen dagvaarden, maar dat hij dat niet deed. Op een gegeven moment liet hij zelfs weten dat Boeing over de brug was gekomen. "In december 2009 kregen wij op zijn kantoor te horen dat er in maart 2010 uitbetaald zou worden. Daar had hij bericht over gekregen uit de VS." Dat bleek gewoon gelogen te zijn.

De cliënt diende daarop een klacht in tegen Lalji, maar trok die vorig jaar weer in nadat de advocaat haar had toegezegd Boeing alsnog te zullen dagvaarden. Toen begin dit jaar bleek dat ook dat een leugen was, zette de vrouw de klacht toch door.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden