Weer acties basisscholen

AMSTERDAM - Amsterdamse basisschooldirecteuren bereiden nieuwe acties voor, nu een petitie aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs niets heeft opgeleverd.De staatssecretaris kreeg gistermiddag een petitie aangeboden met daarop de handtekeningen van 162 van de in totaal 200 Amsterdamse basisschooldirecteuren. De scholen eisen geld voor een fulltime conciërge en een administratief medewerker. Zo kunnen ze hun tijd weer besteden aan onderwijstaken in plaats van aan administratieve en organisatorische zaken.

De staatssecretaris erkent het probleem, maar heeft slechts geld om een deel van de scholen een conciërge te geven. In totaal komen er voor heel Nederland 2500 arbeidsplaatsen bij.

''Een kinderhand is misschien snel gevuld, maar hier zijn wij dus absoluut niet tevreden mee,'' zegt Bert Meijer, directeur van basisschool De Waaier uit de Indische Buurt. Samen met twee collega's is Meijer de initiatiefnemer van de handtekeningenactie.

Ook wethouder voor Onderwijs Hennah Buyne is teleurgesteld in de toezeggingen uit Den Haag, omdat er 'praktisch niets overblijft voor Amsterdam'.

Op Prinsjesdag maakt Dijksma bekend of meer scholen een conciërge krijgen. Directeur Meijer is er niet gerust op dat er dan meer middelen beschikbaar komen om de werkdruk in het basisonderwijs te verlichten.

''We zullen aandacht blijven vragen voor dit probleem. De administratie neemt een zeer groot deel van onze tijd in beslag. Alles moet tegenwoordig schriftelijk worden vastgelegd in plannen, protocollen, verslagen en beleid. Lesgeven begint een bijzaak te worden,'' aldus Meijer.

Basisschooldirecteuren uit heel Nederland bestoken Meijer en zijn mede-initiatiefnemer ondertussen met steunbetuigingen. ''De kans is dus groot dat er landelijke acties komen.''

Over de inhoud daarvan wil Meijer nog niets kwijt. ''Het moet natuurlijk wel een verrassing blijven, maar alles wat we doen zal een ludiek karakter hebben,'' zegt Meijer. ''De politiek is het verplicht aan de kinderen om met een concrete oplossing te komen. Zij hebben gewoon recht op goed onderwijs.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden