Weekendtips

Weekendtips: van silent comedy tot audiovisueel geweld in de Westergas

Audiovisueel kom je niets tekort bij Skalar.Beeld Skalar

Nog geen plannen dit weekend? Dans op Detroit-legende DJ Stingray in De School of dompel jezelf onder in de Berlijnse licht- en geluidsinstallatie Skalar in de Gashouder.

Los op rauwe techno

In De School staat dit weekend Detroitlegende en techno/electropionier Stingray. Verwacht niet dat je de dj echt goed kunt bekijken: de Amerikaan staat er namelijk om bekend dat hij altijd een bivakmuts op heeft. Stingray wordt vergezeld door de Britse dj Afrodeutsche en door Rotterdammer Raff. Je kunt deze zaterdagavond dus los op rauwe breakbeat techno met acid baslijnen. 
Zaterdag 11 januari, 23.00 uur, €10 euro
De School, Doctor Jan van Breemenstraat 1

Verhoudingen onderzoeken

In de voorstelling Buut Vrij! zijn kinderen de baas. Verhalen van kinderen zijn verweven met de mythe van Oedipus en de voorstelling wordt ook gespeeld door kinderen. De voorstelling is gebaseerd op de filosofie van Michel Foucault en zijn ideeën over het systeem van controleren en normaliseren, dat in de Westerse samenleving een steeds grotere rol speelt.
Vrijdag 10 en zaterdag 11 januari om 16.00 en 19.30 uur, €13,00
De Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat 1

Kinderen zoeken verhoudingen uit in Buut Vrij!Beeld De Krakeling

Turks én Westers

Tien jaar geleden bereikte Turkije de tweede plaats tijdens het Eurovisie Songfestival. De band ManGa deed toen mee met hun Engelstalige nummer We could be the same. De jongens maken Turkstalige, alternatieve muziek, en mixen traditionele Turkse klanken met Westerse rock.
Zaterdag 11 januari, 20.30 uur, €33
Paradiso Noord, IJpromenade 2

Comedy met een koptelefoon

Dans je regelmatig de voeten van de vloer op een silent disco en kun je er geen genoeg van krijgen? Dit weekend wordt het concept in een nieuw jasje gestoken tijdens de Silent Comedy show. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Bij binnenkomst in het Zaantheater ontvangen alle bezoekers een eigen koptelefoon en kunnen dan kiezen tussen twee kanalen. Op het ene kanaal hoor je een beleefd gesprekje tussen twee komieken die een blind date naspelen. Op het andere kanaal is te horen wat er in het hoofd omgaat van deze twee ‘daters’.
Het grootste deel van de voorstelling wordt door de comedians geïmproviseerd, er is geen vast script en input van het publiek speelt een grote rol. 
Vrijdag 10 januari, 20.15 uur, vanaf €13,60
Zaantheater, Nicolaasstraat 3, Zaandam

Licht, geluid, actie

In de Westergas kun je vanaf dit weekend naar de licht- en geluidinstallatie Skalar kijken. Het kunstwerk is opgebouwd uit felle lichtstralen, bewegende spiegels en surround sound. Het hangt qua beleving ergens in tussen conceptuele kunst en nachtclubshow. Je kunt het liggend, staand, zittend of dansend ervaren. Skalar is via Berlijn en de VS naar Amsterdam gereisd en is voor het eerst te zien in een ronde ruimte.
Vanaf vrijdag 10 januari, 13.00-23.00 uur, €15
Gashouder, Klönneplein 1

Georgische tegencultuur

Een vrouw met roze haar en een sigaret, een man met een oorbel en tatoeages: in Amsterdam zal niemand ervan opkijken. Maar er zijn plekken hier niet heel ver vandaan waar excentriekelingen behoorlijk uit de toon vallen. In de Georgische hoofdstad Tblisi worden deze Westers geklede jongeren verstoten. Piet Oosterbeek portretteert ze in de tentoonstelling Everything Ok Not Ok en geeft ze de stem die de Georgische samenleving ze af probeert te nemen. 
Vanaf zaterdag 11 januari, 11.00-23.00 uur, gratis
Milk, Marnixstraat 409

Wat voor ons normaal is, wordt in Georgië als tegencultuur beschouwdBeeld Piet Oosterbeek

Stripfans verzamelen

Stripliefhebbers opgelet: Scheltema’s stripdagen zijn begonnen. Onder andere Peter van Dongen en rechtbanktekenaar Aloys Oosterwijk, die tekeningen maakte van het proces van Willem Holleeder, zullen signeren. Jos van Waterschoot verdiepte zich in het ouvre van de in 2016 overleden Parool-striptekenaar Peter van Straaten en zal over hem vertellen. 
Zaterdag 11 en zondag 12 januari, gratis
Scheltema, Rokin 9

Vrouw, zwart en activistisch

Wanneer kom je in opstand? Wanneer offer je je persoonlijkheid op voor een groter verhaal? Die vragen stellen negen zwarte activistische vrouwen in de voorstelling Dear Winnie. Hun verhalen worden verbonden met dat van Winnie Mandela door muziek, rap en spel. De voorstelling is een muzikale ode aan de kracht van uitzonderlijke vrouwen. Zoals Winnie dus, maar ook de negen vrouwen die de voorstelling spelen. Want de strijd tegen apartheid is volgens hen nog altijd nodig.
Vanaf zaterdag 11 januari, 20.00 uur, vanaf €10
ITA, Leidseplein 26

Naar de Gouden Eeuw

Het Rijksmuseum, Sin Fin Cinema en het Amsterdam Spanish Film Festival hebben samen een programma samengesteld rond de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Verschillende films van de Spaanse filmmaker Víctor Erice over de Gouden Eeuw zullen vertoond worden in Eye, OBA Amsterdam en het Rijksmuseum.
In de films ligt de nadruk op het Spanje van de 17de eeuw. De film El espíritu de la colmena toont bijvoorbeeld kenmerkende barokke invloeden door gebruik te maken van verschillende geeltinten. En voor de liefhebber: na de films wordt gratis Spaanse ham geserveerd.
Vanaf vrijdag 10 januari, vanaf 11.00 uur, €20
Verschillende locaties

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden