Weekendtips

Weekendtips: van 12 uur raven tot tekenen in het Rijksmuseum

Tijdens Lang Zal Je Raven kun je maar liefst twaalf uur lang los gaan.Beeld Dennis Bouman

Er is weer genoeg te doen dit weekend. Behalve films kijken op het Idfa, kun je je lichaam ontdekken in Nemo of dansen op boze punk in De School.

Een plakje mens

Waar kom ik vandaan? Wat maakt mij bijzonder? Het zijn vragen die ieder mens zichzelf stelt, en precies de vragen die centraal staan in de interactieve tentoonstelling Humania in Nemo. Er is veel te doen om achter het antwoord op die vragen te komen. Test bijvoorbeeld hoe goed je uithoudingsvermogen is door een ijskoude stang vast te houden, test je balans met een evenwichtsplaat of bekijk een ‘human slice’: een dun plakje menselijk lichaam tussen twee glasplaten. Ook een leuk experiment over het menselijk lichaam: je kunt je eigen elleboog niet likken. Probeer maar. 
Vanaf zaterdag 23 november, €17,50
Nemo, Oosterdok 2

Lang zal je raven, in de gloria

Lang geleden, begin jaren 90, werden raves nog illegaal in loodsen en pakhuizen gehouden. Rauw feestje Lang Zal Je Raven is wel gewoon legaal, maar het undergroundgevoel blijft bestaan. Gevestigde namen zoals Frankie Jones en dj Predator, maar ook jonge talenten, draaien de muziek van toen. Er gaat geraved worden op de b-kantjes van de oldschool house, techno, acid, jungle, breakbeat en UK van 1988 tot 1995. En dat twaalf uur lang.
Vrijdag 22 november, 22.00-10.00 uur, €19-
Radion, Louwesweg 1 

Tijd voor Idfa

Het toonaangevende International Documentary Film Festival Amsterdam is weer begonnen. Naast tientallen documentaires (hier vind je onze tips) staan er meer dan dertig interactieve installaties in de Tolhuistuin en zijn er audiowandelingen. In het Centraal Station is de pop-up tentoonstelling I Am Fat te zien over jonge Scandinavische vrouwen. Ook is dit jaar de film Push te zien, over de gevolgen die ­gentrificatie in allerlei wereldsteden heeft. Na afloop van de Nederlandse première (op zondagochtend in Carré) interviewt Paroolhoofdredacteur Ronald Ockhuysen de regisseur en hoofdpersoon.
Tot en met 1 december, €11,50
Verschillende locaties in Amsterdam

Zingende bomen

Bomen die muziek maken. Het klinkt als een scene uit een Disneyfilm, maar in het Oosterpark gebeurt het echt. Bomen produceren trillingen die mensen niet kunnen horen, maar kunstenaar Bert Barten zet deze trillingen om in muziek. “Door die toegankelijk te maken voor ons gehoor ontstaat er een nieuw soort bewustzijn bij mensen.” 
Zondag 24 november, 19.00-21.30 uur, €18,00
Oosterpark, Mauritskade 57

You are your best thing

Op 5 augustus overleed gevierd schrijfster Toni Morrison. Onder haar bekendste werken horen Het blauwste oog, Het lied van Solomon en Beminde. Ook sprak ze zich uit over politiek en racisme. De avond om Toni Morrison te eren was al ver voor het overlijden van Morrison gepland. Des te meer lading heeft de avond nu. Met een korte documentaire van DJ Scholar Lynnée Denise, voordrachten uit Morrisons werk en een panelgesprek waarin liefhebbers haar werk bespreken. Let op: dit evenement is in het Engels.
Zaterdag 23 november, 19.00 uur, €8,50
Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240

Toni Morrison overleed op 5 augustus 2019 op 88-jarige leeftijdBeeld Waring Abbott

Net als Rembrandt

Net zo tekenen als Rembrandt: dit weekend kan het in het Rijksmuseum. In het Atrium staan bijvoorbeeld twee modellen voor je klaar: Marten en Oopjen. Of leer tijdens Rembrandts Tekenles te schetsen door te kijken: teken bijvoorbeeld in één minuut een dier. Voor kinderen is toegang gratis, volwassenen mogen gratis naar binnen op vertoning van een getekend portret. De organisatie vraagt dan wel om wat moeite: “We verwachten geen Rembrandts, maar een rondje met daarin 3 stipjes en een streepje is niet voldoende.”
Zaterdag 23 en zondag 24 november, 10.00-17.00 uur
Rijksmuseum

Alle creatievelingen zijn welkom, klein en groot.Beeld Het Rijksmuseum

Een vette voorstelling

De deuren dichtgooien, speeddaten en verhalen delen over wat overgewicht voor de spelers betekent. Dat is het idee achter de voorstelling VETARM. Een groep mannen en vrouwen uit Amsterdam-Noord speelt zichzelf. Alle acteurs worstelen met overgewicht. In plaats van hun ervaringen te problematiseren proberen zij deze juist op een invoelbare en begrijpelijke manier te vertellen aan het publiek. Aan bezoekers wordt gevraagd om je favoriete banksnack mee te nemen: borrelnootjes, madeleines, maltesers, het mag allemaal mee.
Vanaf vrijdag 22 november, €18,50
Verzamelen bij Sexyland, Ms. van Riemsdijkweg 39

De acteurs in Vetarm spelen zichzelf.Beeld Willeke Duijvekam

Kunst door de stad

Voor het jaarlijkse Amsterdam Art Weekend openen zo’n dertig galeries de deuren voor meer dan enkel een expo hier en daar. Zo is er BYOB (Bring Your Own Beamer) in de Upstream Gallery. Tijdens dit event zijn kunstenaars met hun eigen beamer welkom hun creaties op de muur te projecteren. Of bekijk de tentoonstelling ‘Guess who’s coming to dinner too?’, van Patricia Kaersenhout in de Appel, in de vorm van een grote eettafel. Elke plek aan tafel is voor een ‘heldin van verzet’ van kleur. Het glaswerk op tafel staat voor hun leven en hun strijd.
Vrijdag 22 november t/m zondag 24 november
Verschillende locaties

Er is kunst in alle soorten te bekijkenBeeld Annet Gelink Gallery

Ko's journaal

In de voorstelling De wereld & Ko zijn een vader en zoon met zijn tweetjes. Zoon Ko organiseert een journaaluitzending in zijn slaapkamer om erachter te komen wat er nou met zijn moeder gebeurt. Papa durft het niet te zeggen, dus fantaseert Ko - afgewisseld met fragmenten van het Jeugdjournaal - zelf over de situatie rondom zijn moeder. Ko wordt gespeeld door Minne Koole, die afgelopen jaar doorbrak met zijn rol als Philip in Niemand in de stad.
Vrijdag 22 november, 19.30, €15,50a

Wat is er met Ko's moeder gebeurd?Beeld Sanne Peper

Boze punk

Dit weekend kun je in zowel de kelder als het muzieklokaal van De School feesten. In de kelder wordt techno gedraaid en is er een live act: Volition Immanent, een Nederlandse punkband. Hun muziek is een mix tussen punk, electro en industrieel, en hun teksten zijn precies wat je van goede punk verwacht: boos. Boven draaien twee vrouwelijke dj’s: de Canadese D. Tiffany en de Ierse Or:la. Zij draaien stevige house, zónder boze teksten.
Zaterdag 23 november, 23.00 uur, €10
De School, Doctor Jan van Breemenstraat 1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden