Plus

Weekendjeswegmoe: 'Nóg een weekend nodig om bij te komen'

Dat groeiend aantal weekendjes met familie, schoonfamilie, vriendenclubs, het voetbalteam: hartstikke leuk, maar ook uitputtend. 'Ik kan na zo'n weekend opzien tegen weer een werkweek.'

Jette Pellemans
Goof Lukken: 'Gaat de ene groep weg, dan wil de andere ook' Beeld Kwennie Cheng
Goof Lukken: 'Gaat de ene groep weg, dan wil de andere ook'Beeld Kwennie Cheng

Ze had ze geen van alle willen missen, maar druk was het wel. Heleen Ooijkaas (59) had in de maand mei maar liefst vier weekendjes weg.

Eén in Madrid, de rest in Nederland. Van een spontane reünie met studievriendinnen tot de jaarlijkse meivakantietrip met een bevriend koppel.

Vriendenclubjes
"Ik had wel in de gaten dat het een drukke maand ging worden, maar je kunt het ook niet helemaal voorkomen. Op een gegeven moment komt uit de datumprikker dat dát weekend iedereen kan. Dan is het een beetje aso om te zeggen: nou, het komt mij niet zo goed meer uit, want ik heb al drie andere weekendjes weg staan."

Nu de kinderen de deur uit zijn, beginnen bij Ooijkaas weekendjeswegtradities te ontstaan met verschillende vriendenclubjes.

"Ik houd ervan, het is alleen jammer dat voor- en napret verloren gaan als die weekendjes zo dicht op elkaar zitten. Dat is zonde van de tijd en het geld. Bovendien moet je in zo'n maand bijna nóg een weekend hebben om bij te komen. Dat is toch eigenlijk van de zotte."

Ambivalentie
Ook Amber Dijcks (26) merkt dat het aantal jaarlijkse weekendjes weg oploopt. "We gaan sowieso één keer per jaar met de familie van mijn vriend, we gaan met mijn vader één of twee keer een lang weekend skiën en met Pasen ga ik altijd met mijn moeder en zusje een weekendje ergens naartoe. Dan nog af en toe met vrienden, of mijn vriend en ik met z'n tweetjes."

Dijcks herkent die ambivalentie van Ooijkaas: het is leuk, maar ook vermoeiend. "Vooral die skiweekendjes. Dan vertrekken we donderdag, rijden de nacht door, gaan tot zondag skiën en komen dan maandag laat weer thuis. Aan de ene kant ben ik er wel echt even uit geweest, maar ik kan na zo'n weekend opzien tegen weer een werkweek."

Hijgend hert
Het klinkt misschien als een decadent probleem - veel weekendjes weg zijn is toch alleen maar leuk? - maar een drukke weekendagenda kan behoorlijk wat stress opleveren.

Clara Hillen van Hillen Coaching heeft timemanagement als specialisme. Ze ziet het verschijnsel ook in haar praktijk in Amsterdam: "Tegenwoordig plannen mensen, en met name jonge vrouwen van rond de dertig, het weekend helemaal vol. Ze zeggen overal ja op en voordat ze het weten zitten ze zondagavond als een hijgend hert op de bank enorm op te zien tegen maandag. Ik zie vaak dat het volplannen gebeurt vanuit het gevoel niets te willen missen en de angst uitgestoten te worden uit de groep. Als je wordt meegevraagd, wil je niet degene zijn die 'nee' zegt. Met als resultaat dat weekend na weekend volloopt."

Zo houd je het een beetje vol

- Ga een dag minder. Coach Clara Hillen: “Eén nachtje is ook al leuk. Bovendien scheelt het een hoop stress, omdat je een dag extra hebt om thuis even bij te komen.”
- Roep hulptroepen in. “Als je geld hebt om een weekend weg te gaan, heb je ook geld om iemand in te roepen die je helpt je huis schoon te houden als je daar door de drukke weekends niet meer aan toekomt.”
- Stel het uit. “Ik hoor vaak dat in mei en juni een piek is in weekend-jes weg en andere weekendactiviteiten. Dus mijn tip is: schuif het eens op, zodat de activiteiten meer gespreid zijn over het jaar. In oktober weg is ook leuk.”

Die trend komt terug in het aanbod van activiteiten en accommodaties. Goof Lukken, vrijetijdsdeskundige aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda, zegt: "Voor elk budget en voor elke groep is het bereikbaar geworden om even weg te gaan. Van de extra grote familiehuizen op Roompotparken tot een Airbnb in het buitenland met een goedkoop ticket. Bovendien hebben we in Nederland een echte weekendjewegcultuur door de Center Parcs en Landalparken; dat is uniek in de wereld. Laatst hadden we Chinese studenten op uitwisseling; die hebben in hun taal niet eens een woord voor bungalowpark. Het bestaat daar niet."

Lukken ziet nog een andere oorzaak voor de groei. "Het is een trend om in steeds meer verschillende samenstellingen te gaan. De zogeheten multigeneratievakantie is erg populair: met kinderen, ouders en grootouders in één huis. Maar ook naar festivals met vrienden of een weekendje eruit met je sportteam gebeurt veel. Doordat de mogelijkheden er zijn en je constant leuke activiteiten voorbij ziet komen op sociale media, steek je elkaar aan. Gaat de ene groep weg, dan wil de andere ook."

Wapenen
Het praktische aspect van sociale media draagt daaraan bij, volgens coach Clara Hillen. "Je blijft veel makkelijker met elkaar in contact. Vroeger had je via school of studie zo je vriendenclubjes, maar als je dan na je studie gingen settelen, werd het contact minder en bloedden die vriendschappen dood. Nu zie je elkaars levens telkens voorbij­komen, inclusief leuke uitjes en denk je: hé, dat moeten wij ook weer eens doen!"

Hoe kun je je wapenen tegen die drukke weekendagenda? "Hou bij het plannen van activiteiten altijd een slag om de arm," zegt Hillen. "Als je meteen roept dat je meegaat, is de drempel hoger om later af te zeggen. Dus zeg: leuk idee, ik ga eens kijken of het lukt. Dan kun je rustig nadenken of je het echt wilt."

Handiger
Die stap één slaan veel mensen over, zegt ze. "Bedenk eerst: wil ik dit wel echt? Als het antwoord nee is, is het moed verzamelen om dat op een goede manier te zeggen. Veel mensen in mijn praktijk verzuchten daarna dat het zo meeviel. Een 'nee' wordt vaak beter opgepakt dan je denkt. Je zult zelfs zien dat mensen lichtelijk jaloers zijn dat je dat durft te zeggen."

Het werkt, zegt Amber Dijcks. Ze wordt er steeds handiger in. "Laatst hadden we een aantal superdrukke weekenden achter elkaar met elke vrijdag, zaterdag en zondag iets gepland. Toen heb ik wel duidelijk door het eerstvolgende weekend een streep gezet en afgezegd wat ik kon afzeggen. Anders kom je niet aan je rust toe." Korte stilte: "Dat moet je dus ook al plannen tegenwoordig, erg hè?"

Clara Hillen: 'Een nee wordt vaak veel beter opgepakt dan je denkt' Beeld Kwennie Cheng
Clara Hillen: 'Een nee wordt vaak veel beter opgepakt dan je denkt'Beeld Kwennie Cheng
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden