Week van ongekend geweld in Amsterdam

Vier schietpartijen, vier doden en vier gewonden: het is een week van ongekend geweld in Amsterdam. Niets wijst op een verband tussen de zaken, maar voor het veiligheidsgevoel telt dat niet.

Paul Vugts en Maarten van Dun
Fotos in de parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein waarin Djordy Latumahina afgelopen zaterdag werd doodgeschoten Beeld Maarten Brante
Fotos in de parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein waarin Djordy Latumahina afgelopen zaterdag werd doodgeschotenBeeld Maarten Brante

Dat het dodelijke geweld in de stad soms pieken kent, is van alle tijden. Niet dat vier schietpartijen en een brandstichting in amper een week vier levens kosten en vier gewonden opleveren, al lijkt de samenloop toeval. Soms waren het vrij professioneel uitgevoerde (pogingen tot) liquidaties, soms schoten daders impulsief.

(1) Het begon vorige week dinsdag voor de ogen van de leerlingen van basisschool de Horizon in Osdorp, toen twee mannen het vuur openden op Ricardo S. (42), bewoner van het Iwan Kantemanplein. Hoewel die weleens een akkefietje had gehad met de politie - waarbij agenten volgens de rechtbank overigens hadden gelogen dat hij ze tot een vechtpartij had uitgedaagd - stond hij niet te boek als crimineel. Toen de daders dinsdag het vuur op hem openden kon hij zijn woning in rennen, waardoor hij slechts gewond raakte aan zijn arm. Hij bleef buiten levensgevaar.

(2) Donderdagavond trof de politie het lichaam aan van de 54-jarige bewoner in een appartement waar brand was geweest, in de Barbusselaan in Venserpolder, Zuidoost. Het rechercheonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de man is omgebracht en het ziet ernaar uit dat door de dader(s) daarna brand is gesticht, liet de politie maandagavond weten. Over de gedode bewoner is nog weinig bekend.

(3) In de vroege zaterdagochtend, rond kwart voor vier, liep een ruzie voor café-bar Ülfet 2 op de Admiraal de Ruijterweg uit op een schietpartij. De 44-jarige Hakan Aradas uit Haarlem stierf in een ziekenhuis. Zijn twee vrienden, 44 en 50 jaar, raakten gewond, maar zijn buiten levensgevaar. Het groepje waarmee Aradas en zijn vrienden ruzie hadden, bestond volgens de politie uit 'lichtgetinte mannen'. Geen van de slachtoffers bleek bekend te zijn bij de politie.

Zie ook: Gewelddadig weekend voor De Baarsjes: 'Mensen voelen zich niet meteen onveilig' [+]

(4) Zaterdagmiddag rond half zes schoten twee mannen in donkere kleding de 31-jarige Djordy Latumahina dood achter het stuur van zijn auto in de parkeergarage onder het appartementencomplex aan het Koningin Wilhelminaplein, waar hij met zijn gezin woonde.

Zijn vriendin Cherrisha (30) raakte zwaar­gewond, maar overleefde. Zijn dochtertje van twee bleef ongedeerd en is op een veilige plek ondergebracht. In het uitgaansleven is geschokt gereageerd op de gewelddadige dood van de bekende en zeer geliefde Latumahina.

Waar de moord alle trekken heeft van een vrij professioneel uitgevoerde liquidatie (de daders staken hun vluchtauto om de hoek in brand en ontkwamen met een tweede auto), stond Latumahina noch bij de politie noch in het criminele milieu bekend als crimineel. Geruchten over een persoonsverwisseling met een buurman die ook in een Mini reed en wel actief zou zijn in de onderwereld, worden nog onderzocht.

Zie ook: Clubs rouwen om vermoorde Djordy Latumahina

De 31-jarige Djordi Latumahina kwam zaterdag om het leven bij een schietincident in Nieuw-West Beeld Facebook
De 31-jarige Djordi Latumahina kwam zaterdag om het leven bij een schietincident in Nieuw-WestBeeld Facebook

(5) En maandagavond schoot een onbekende voor het AMC in Zuidoost de crimineel Isilnando Kammeron (24) dood. Kort tevoren was die waarschijnlijk bij een steekpartij betrokken geweest verderop, in Reigersbos. Anders dan de voornoemde slachtoffers stond Kammeron wél bekend als zeer gewelddadig - al was hij niet betrokken bij goed georganiseerde criminaliteit.

Op zijn strafblad prijken vele veroordelingen, voor diefstal, straatroof en huiselijk geweld (poging tot) zware mishandeling. Hoewel het voor de hand ligt de vele schietpartijen met elkaar in verband te brengen omdat die elkaar zo snel opvolgen, is daar weinig reden toe.

Isilnando Kammeron (24) uit de Bijlmer werd maandagavond neergeschoten Beeld Facebook
Isilnando Kammeron (24) uit de Bijlmer werd maandagavond neergeschotenBeeld Facebook

Verband?
De recherche heeft nog geen enkele aanwijzing dat een of meer van de incidenten iets met elkaar te maken hebben. Dat laatste maakt voor het veiligheidsgevoel vanzelfsprekend weinig uit. Het is nu eenmaal een indrukwekkende aaneenschakeling van geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden