Update

Week van de waarheid voor Geithner

President Barack Obama (R) in gesprek met minister van Financiën Timothy Geithner. De Amerikaanse overheid presenteert maandag een nieuw reddingsplan ter waarde van 500 miljard dollar (bijna 320 miljard euro) om banken af te helpen van hun 'slechte leningen'. Foto ANP Beeld
President Barack Obama (R) in gesprek met minister van Financiën Timothy Geithner. De Amerikaanse overheid presenteert maandag een nieuw reddingsplan ter waarde van 500 miljard dollar (bijna 320 miljard euro) om banken af te helpen van hun 'slechte leningen'. Foto ANP

Het is erop of eronder voor Timothy Geithner. De minister van Financiën, bekritiseerd om het AIG-bonusschandaal, maakt vandaag zijn reddingsplan voor de banken bekend. President Barack Obama steunt hem, maar een nieuwe flop kan fataal zijn.

Barack Obama heeft 'compleet vertrouwen' in zijn minister van Financiën, zo herhaalt hij nu al enkele dagen. Zelfs als Timothy Geithner onverhoopt zijn ontslag aanbiedt, zal de president onvermurwbaar blijven. ''Sorry, buddy, de baan is nog steeds voor jou,'' zei de president gisteren in een interview.

De geruststellende woorden van Obama hebben de speculaties niet doen afnemen. Er kan nu al gegokt worden op Geithners vertrek. Een week geleden werd de kans op ontslag vijftien procent geacht, inmiddels is dat veertig procent. Alleen een bewindspersoon in de problemen heeft zoveel openlijke steun nodig, zo luidt de logica in Washington.

De 47-jarige Geithner gold in eerste instantie nog als de redder in nood. De aankondiging van zijn benoeming resulteerde in heuse rally op de beurs van Wall Street: de aandelen stegen ruim zes procent. De voormalige voorzitter van de Federale Bank in New York was 'bij uitstek geschikt' om de crisis te bezweren, zo verzekerde Obama.

De wittebroodsweken van Geithner hebben niet lang geduurd. Aan zijn werklust kan het niet liggen. Om half zes in de ochtend stapt hij zijn ministerie binnen, vijftien uur later gaat hij weer naar huis. De econoom moet alles doen: een nieuw belastingstelsel introduceren, de begroting helpen samenstellen, de internationale G20-top voorbereiden, de bankensector redden, de auto-industrie redden, de woningmarkt nieuw leven in blazen, een nieuw toezichtstelsel presenteren.

Geithner heeft weinig hulp. De meeste topfuncties binnen zijn ministerie zijn vacant. De minister heeft dat deels aan zich zelf te wijten. Geithner bleek een belastingachterstand te hebben en de senaat ging schoorvoetend akkoord met zijn benoeming. Het gevolg is dat alle ondergeschikten nu brandschoon moeten zijn. Bovendien wil Obama geen voormalige lobbyisten aannemen of mensen die banden onderhouden met banken die overheidsgeld ontvangen. De spoeling is daardoor dun.

Geithners grootste fiasco vond een maand geleden plaats. Wall Street keek vol verwachting uit naar een plan om de bankensector te redden, maar de minister blonk tijdens de presentatie uit in vaagheden. Terwijl Geithner sprak, kelderde de beurs zo'n vijf procent. Achteraf lekte uit dat de bewindspersoon op het allerlaatste moment een plan had afgewezen waar maanden aan was gewerkt.

Iedereen is het er sindsdien over eens dat Geithner een 'charismaprobleem' heeft. Termen als 'weifelend' en 'slap' zijn gevallen. Als voorzitter van de Federale Bank leefde Geithner 'in een grot', aldus een anonieme medewerker van het Witte Huis. ''Hij moet nog aan het licht wennen.''

Geithner krijgt deze week een herkansing. Hij presenteert vandaag een nieuw plan om de banken te verlossen van hun 'giftige leningen'. Opnieuw zal de overheid honderden miljarden moeten investeren, maar de weerstand is groot: ruim zestig procent van de Amerikanen wil niet nog meer belastinggeld in Wall Street pompen.

Geithners opdracht is zwaarder geworden door de woede over de bonussen voor het toppersoneel van AIG, de verzekeringsgigant die met belastinggeld overeind wordt gehouden. De minister zal deze week voor het Congres moet uitleggen waarom hij die bonussen niet wist tegen te houden.

De Republikeinen slijpen ondertussen hun messen. ''Geithner loopt op dun ijs,'' liet de Republikeinse oppositieleider in het Congres, John Boehner, al weten. (FRANK HENDRICKX)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden