Weduwen Sulawesi boos op Nederland

Zeventien zogenoemde weduwen van Sulawesi zijn verontwaardigd dat Nederland 'nog altijd niet heeft laten weten' of zij een schadevergoeding krijgen. Hun mannen werden in de jaren 40 door het Nederlands-Indische leger standrechtelijk geëxecuteerd. 'Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat niet bij benadering is aan te geven wanneer dat wel gebeurt', zegt hun advocaat Liesbeth Zegveld vrijdag.

Advocate Liesbeth Zegveld Beeld anp
Advocate Liesbeth ZegveldBeeld anp

De vrouwen deden in september een beroep op een regeling die de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in het leven riepen. Die regeling houdt in dat soortgelijke gevallen in aanmerking komen voor eenzelfde vergoeding als die de weduwen van tien slachtoffers uit Zuid-Sulawesi en weduwen van het bloedbad in Rawagedeh op Java kregen. Die vrouwen kregen een schadevergoeding van 20.000 euro.

Geen ellenlange procedures
Door de regeling zouden de hoogbejaarde vrouwen geen ellenlange juridische procedures hoeven te doorlopen. Zegveld is boos dat de ministeries in september een 'ruimhartig gebaar maakten', maar nu weinig tot niets van zich laten horen. 'Buitenlandse Zaken zegt zelf te moeten uitzoeken of het echt om weduwen gaat. Maar dat is zo helder als wat en bovendien snel te controleren.'

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten niet te kunnen reageren omdat er Kamervragen over het onderwerp zijn gesteld.

Zegveld zegt dat ze Buitenlandse Zaken nu moet dagvaarden. Ze kondigde het ministerie in september al aan uiterlijk in januari 2014 een dagvaarding uit te sturen, om de rechten van de vrouwen veilig te stellen. Ze ging er toen nog van uit dat het niet zo ver hoefde te komen.

De Nederlandse ambassadeur bood in september in Jakarta namens Nederland algemene excuses aan voor de executies door het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) tijden de koloniale oorlog, vlak na de Tweede Wereldoorlog. De weduwen van Sulawesi waren daar vanwege de lange reis niet bij aanwezig. Ook zeven kinderen van geëxecuteerde mannen eisen geld en spijt van Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden