Weduwe wordt in stilte begraven

RHEDEN - De familie van de zaterdag overleden Florentine Rost van Tonningen wil de 92-jarige vrouw in stilte begraven op begraafplaats Heiderust in Rheden.Dat heeft een woordvoerster van de gemeente maandag gezegd.

Rost van Tonningen woonde tientallen jaren in Velp (gem. Rheden) en kocht ruim tien jaar geleden een graf op Heiderust. Er zijn geen gronden om haar nabestaanden de grafrechten te ontnemen. Op verzoek van de familie maakt de gemeente niet bekend wanneer de teraardebestelling zal plaatshebben.

Burgemeester Petra van Wingerden-Boers van Rheden overlegt nog met het Openbaar Ministerie en de politie over een 'tolerantiegrens', zegt de gemeentelijke woordvoerster. Maatregelen kunnen nodig zijn op de dag van de begrafenis, maar ook in de periode daarna, wanneer het graf een trekpleister zou kunnen worden voor neonazisten of hun antifascistische tegenstanders.

De gemeente organiseert woensdag bijeenkomsten voor omwonenden van de begraafplaats en voor oud-verzetsstrijders uit de gemeente en nabestaanden van overledenen die een graf op Heiderust hebben. De gemeente had maandag nog maar enkele verontruste reacties ontvangen.

Rost van Tonningen kocht haar graf kort voordat zij haar kapitale villa aan de Kluizenaarsweg in Velp verliet. Ze verhuisde eerst naar een flat in Arnhem en sleet haar laatste jaren in België. De aankoop van het graf veroorzaakte destijds de nodige onrust in Rheden, maar ook toen bleek al dat het grafrecht haar niet ontnomen kon worden. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden