Weduwe Stefan Regalo Eggermont verdrietig na vrijlating liquidatieverdachte

De enige tot nu toe gearresteerde verdachte van betrokkenheid bij het per ongeluk doodschieten van huisvader Stefan Regalo Eggermont, op 13 juli vorig jaar in de Amsterdamse Conradstraat, is vrijgelaten.
 

Stefan Regalo Eggermont. Beeld Rink Hof
Stefan Regalo Eggermont.Beeld Rink Hof

Justitie en de rechtbank zien vooralsnog onvoldoende bewijs dat E.L. (27) de liquidatie mee heeft gepleegd.

Aanklaagster Eveline Smit wilde hem nog wel in de cel houden omdat in zijn woning op 22 juli vorig jaar het moordwapen is gevonden, een machinepistool met demper en munitie, maar de rechters vinden ook dat wapenbezit niet ernstig genoeg om hem na een kleine negen maanden nog in de cel te houden.

De rechtbank die de strafzaak uiteindelijk inhoudelijk zal behandelen, moet bepalen of de aard van het wapen en het gegeven dat daarmee een onschuldige is doodgeschoten, zwaarder moet worden bestraft dan met de duur van het voorarrest, oordeelden de rechters.

Fiat Punto
Regalo Eggermont werd die nacht hoogstwaarschijnlijk doodgeschoten omdat de daders het hadden gemunt op een buurtgenoot die in hetzelfde type auto reed, een blauwe Fiat Punto. Dat vermoedelijke doelwit is een broer van Youssef Lkhorf, een van de slachtoffers van de wildwestschietpartij op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt.

Verdachte L. zegt het moordwapen na de liquidatie te hebben gekregen van een crimineel die in september is doodgeschoten: Massod Amin Hosseini, in het milieu ook bekend als Jack Sparrow. Zijn dna zat op de tas waarin het wapen bij L. is gevonden. De auto die Amin Hosseini vaak gebruikte, is in de nacht van de moord op Regalo Eggermont door camera's geregistreerd toen die vóór de schietpartij in de richting van de Conradstraat reed, en na het schieten vanuit de binnenstad in de richting van de plaats waar de vluchtauto van de daders uiteindelijk in brand is gestoken.

Uit afgeluisterde gesprekken in en vanuit de gevangenis rijst volgens justitie sterk het beeld dat L. de naam van de vermoorde Amin Hosseini in opdracht van een derde heeft genoemd. Over zijn alibi leek hij zijn omgeving te instrueren. Hij zegt in de nacht van de liquidatie in Westerpark te zijn geweest bij een verslaafde kennis.

Officier van justitie Smit 'ziet absoluut aanwijzingen' dat L. meer van de moord weet, maar 'niet het achterste van zijn tong laat zien'.

Zijn advocaat Niels van Wersch wees er op dat niet alleen tastbare bewijzen het verhaal van zijn cliënt ondersteunen dat hij het wapen van Amin Hosseini heeft ontvangen, maar dat het indirect ook wordt bevestigd door een belangrijke betrokkene in de onderwereldvete. Benaouf A., die wordt beschouwd als sleutelspeler in de liquidatiereeks, heeft de recherche gezegd dat 'de dader dood is' in deze zaak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden