Weduwe Rost van Tonningen overleden

AMSTERDAM - Florentine Rost van Tonningen is op 92- jarige leeftijd in België overleden. Dat meldde haar oudste zoon, Grimbert Rost van Tonningen, zaterdag op zijn website.Florentine Rost van Tonningen was de weduwe van Meinoud Rost van Tonningen, die in de Tweede Wereldoorlog als SS'er voor de Duitse bezetter president was van De Nederlandsche Bank.

Florentine ('Florrie') Rost van Tonningen-Heubel zag Adolf Hitler voor het eerst op 26 maart 1936. Ze was verpletterd: Hij gaf iedereen weer hoop. Hij was geen dictator, maar een volksvertegenwoordiger.'' Ze zou haar leven lang het nationaalsocialisme openlijk en nadrukkelijk blijven belijden, tegen alle conflicten met politiek, justitie en voormalig verzet in.

Verachting alom, vervolgingen en hooglopende, natiebrede commotie om haar pensioen, het leek haar alleen maar sterker te maken. Alsof ze apetrots was op haar plek in 's lands nationale griezelkabinet. Rost (14 november 1914, Amsterdam) schreef zelfs haar memoires: 'Op zoek naar mijn huwelijksring'. Dat leverde haar in 1992 de zoveelste rechtszaak en een boete van 5000 gulden voor discriminatie op.

'De Zwarte Weduwe'

'De Zwarte Weduwe' werd ze genoemd, een naam waar zij zelf haar schouders over ophaalde. Ook het feit dat haar drie zoons zich openlijk van haar afkeerden, bracht haar niet op andere gedachten. ''De beelden van de Holocaust zijn anti-Duitse propaganda. Die stapels lijken zijn in werkelijkheid slachtoffers van het bombardement op Dresden'', zei de weduwe ruim vijftig jaar na de Tweede Wereldoorlog nog openlijk op televisie.

Weduwe was zij van de voormalige NSB-topman en het vroegere Kamerlid mr. Meinoud Rost van Tonningen. Die stortte zich op 6 juni 1945 in de gevangenis van Scheveningen van een hoogte, waardoor hij op 51-jarige leeftijd het leven liet. Waarschijnlijk is hij door mishandeling en vernedering tot zelfmoord gedreven, zijn weduwe zou het altijd op 'moord' houden.

Florrie Heubel leerde haar man kort na het uitbreken van de oorlog kennen bij de SS, waarvan Meinoud tweede plaatsvervangend leider was. Hij onderhield contacten met Duitse nazi-toplieden als Himmler en Rauter. Florrie was betrokken bij de oprichting van de Jeugdstorm: 'Kinderen die trouw, discipline, orde en tucht waarderen.' Rost van Tonningen huwde zijn 'Florelore' al op 21 december 1940, uiteraard na een onderzoek op haar raszuiverheid.

Florrie Rost was op het moment van Meinouds dood in Duitsland, waar ze na de bevrijding naartoe was gevlucht. Ze keerde pas in 1948 terug, werd veroordeeld en zat haar straf uit. Intussen kreeg haar overleden man in haar brein het postuur van een heilige, wiens gedachtegoed bewaard moest blijven.

Dubieuze lectuur

Vijfendertig jaar na de oorlog richtte ze nog het Consortium De Levensboom op, bestuurd vanuit haar villa aan de Kluizenaarsweg in Velp. Tot op zeer hoge leeftijd reisde zij door Europa om toespraken te houden. Via het consortium verspreidde ze dubieuze lectuur als 'Het Auschwitz-bedrog', 'De Auschwitz-leugen' en 'Zes miljoen?'

In juni 2000 verscheen ze broos maar ongebroken in het tv-programma Het Zwarte Schaap, waar ze nog eens haar 'standpunten' ten beste gaf. Dat bekende Nederlanders als oud-minister van Defensie H. Vredeling en rabbijn A. Soetendorp haar daar openlijk uitmaakten voor ''niet goed snik'', ''verstokt'' en ''giftig'', maakte geen enkele indruk op haar. ''Ik weet nu wel dat wij nooit de waarheid mogen zeggen'', aldus de hoogbejaarde vrouw, die in 2001 verhuisde naar een geheim adres in een flatgebouw in Arnhem. Haar laatste jaren woonde ze in België. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden