Update

Wedstrijdje duurzaamheid voor Arena

De ArenA wil over een aantal jaren een icoon worden op het gebied van duurzaamheid. Foto ANP Beeld
De ArenA wil over een aantal jaren een icoon worden op het gebied van duurzaamheid. Foto ANP

AMSTERDAM - De Amsterdam Arena moet in 2015 het meest duurzame stadion van Nederland zijn. Natuurlijk omdat duurzaamheid goed is, maar ook om de eeuwige rivaal uit Rotterdam voor te blijven: Feyenoord krijgt in 2018 een splinternieuw klimaatneutraal stadion.

De nieuwe thuisbasis van Feyenoord moet in 2017 of 2018 klaar zijn, en is dan niet alleen klimaatneutraal maar zal zelfs meer energie produceren dan het zelf nodig heeft. De overtollige energie kan dan worden verkocht.

Dat kan de Amsterdam Arena natuurlijk niet op zich laten zitten. En dus kondigde de directie van het stadion gisteren, op de Dag van de Duurzaamheid, maatregelen aan die van de Arena het eerste klimaatneutrale voetbalstadion ter wereld moeten maken.

Dat gebeurde met veel ceremonieel vertoon: astronaut Wubbo
Ockels zei in een toespraak dat we zuinig moeten zijn op onze planeet, want we hebben er maar één, en minister Jacqueline Cramer van Milieu ontstak met een echte toorts het - uiteraard groene - duurzaamheidsvuur.

''Het nieuwe Feyenoordstadion is pas in 2017 klaar,'' zei voorzitter Jan Rothmans van Urgenda, de organisatie achter de Dag van de Duurzaamheid. ''Dus als de Arena snel is, heeft Amsterdam in 2015 het eerste klimaatneutrale stadion van de wereld.'' Rothmans hoopt op een spannende 'wedstrijd'. ''Ik ben Rotterdammer, maar ook Ajaxfan, dus ik hoop dat de Arena wint.''

Hans Zwarts van de Amsterdam Arena gaat er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. ''Bij de opening in 1996 was de Arena een voorbeeld voor de wereld. Als het aan ons ligt, maar ook aan Ajax, blijft dat zo.'' Na de ceremonie spraken ook de wethouders Marijke Vos en Carolien Gehrels - de gemeente Amsterdam is aandeelhouder van de Arena - mooie woorden.

Vos had voor de gelegenheid een elektrisch autootje van de gemeente op het veld geparkeerd. Ze beloofde plechtig het snoeimes te zetten in allerlei regeltjes die duurzame innovatie in de weg staan. ''Als we hier dan in 2015 weer staan, is Amsterdam de groenste hoofdstad van Europa en wint Ajax hier weer de Champions League,'' zei ze vol optimisme.

Uit het publiek klonk schamper gelach. Maar of de mensen nu twijfelden aan de klimaatdoelstellingen van Vos of aan de kansen van Ajax in de Champions League, werd niet helemaal duidelijk. Geen woorden, maar daden, was gisteren voor één keertje het credo in Amsterdam. De Amsterdam Arena en de gemeente tekenden daarom een intentieovereenkomst, waarin werd vastgelegd welke maatregelen zullen worden genomen.

Henk van Raan van de Amsterdam Arena wilde wel vast een klein tipje van de sluier oplichten: ''We stappen over op groene stroom en gaan het stadion verwarmen met stadswarmte, zodat we de verwarmingsturbines die CO2-uitstoten, kunnen uitschakelen.''

De komende jaren wordt de Arena gerenoveerd. De directie wil de opknapbeurt gebruiken om duurzame investeringen te doen. Zo komen er mogelijk zonnepanelen op het dak, worden gloeilampen zo veel mogelijk vervangen door ledlicht of spaarlampen, en wordt bekeken hoe op water en elektriciteit bespaard kan worden. ''En de 750 nieuwe televisieschermen die we hier niet zo lang geleden hebben opgehangen, zijn speciaal gekozen omdat ze energiezuinig zijn.''

Het dak permanent open of dicht houden - het verschuiven kost veel energie - is volgens Van Raan geen optie. ''Maar we moeten wel wat vaker nadenken of het echt nodig is om het dak te laten bewegen, en het niet steeds uit gewoonte open doen. Al zitten er sinds vijf jaar al wel veel zuinigere motoren in.''

Daarnaast gaat Van Raan vooral op zoek naar creatieve oplossingen. ''Of het een idee is om de spelers van Feyenoord te verbieden om te douchen na de wedstrijd om zo water te besparen? Dat heeft vast niet veel resultaat.'' (JASPER KARMAN)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden