Plus

Webserie brengt leven van millennials in kaart

Regisseur Astrid van Keulen (29) miste een serie die het leven van de Nederlandse millennials goed in kaart bracht. Webserie Lekker Dan moet daar verandering in brengen.

Millennials Marijn (Isis Cabolet) en Lykke (Chloé Leenheer), huisgenoten die een carrière proberen op te bouwen Beeld Hannah Stöve
Millennials Marijn (Isis Cabolet) en Lykke (Chloé Leenheer), huisgenoten die een carrière proberen op te bouwenBeeld Hannah Stöve

Van Keulen, die als dramaturg werkt voor series als De Luizenmoeder, Papadag en de Flikken-reeksen, zat een paar jaar geleden in een minder fortuinlijke situatie. Na een master filmstudies aan de UvA kwam ze moeilijk aan de bak.

"Ik zat werkloos thuis op de bank, en zag niks op televisie waar ik me op dat moment aan kon relateren. Iets over een vrouw van midden twintig, zonder baan en geen idee hoe daaraan te komen."

Van Keulen keek graag naar populaire Amerikaanse series als Friends, New Girl, How I Met Your Mother en Girls, maar een Nederlandse evenknie ontbrak. "Nederland ziet er qua carrière heel anders uit; ik wilde van die typisch Nederlandse, herkenbare stomme dingen laten zien.Hoe je hier moet solliciteren bijvoorbeeld, of wanneer het UWV je opbelt om te vragen waarom je nog niets op werk.nl hebt ingevuld."

Arbeidsmarkt
Van Keulen heeft een fascinatie voor haar generatie. "We zijn opgevoed met het idee dat je alles kunt worden wat je wilt, als je maar gelukkig wordt."

"Vervolgens stapte iedereen de arbeidsmarkt op in de crisis, en kwamen we erachter dat voor elke baan driehonderd anderen in de rij stonden. Wat dat doet met je zelfbeeld, vind ik superinteressant."

Het idee voor een serie bleef sluimeren, een pilotje werd gedraaid, en nu is er Lekker Dan, een webserie voor millennials van de AvroTros. De korte afleveringen draaien om Lykke (Chloé Leenheer) en Marijn (Isis Cabolet), twee huisgenoten die allebei worstelen met hun werk. Lykke krijgt onverwacht geen vast contract van haar eerste werkgever, advocaat Marijn krijgt een conflict met haar bazin.

Lekker Dan draait dus voornamelijk om de carrière van de millennials. "Ik zie zo veel series voorbijkomen waarin vrouwen worden gedreven door onderwerpen als het vinden van een man, trouwen, of het krijgen van kinderen, terwijl mijn vriendinnen en ik daar helemaal niet mee bezig zijn. Dat maakt ons leven toch niet minder complex of spannend?"

De eerste twee afleveringen van Lekker Dan zijn vrijdag te zien op YouTube en NPO3.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden