PlusFilmrecensie

Weathering with You is een tijdloze en universele film over puberliefde

Makoto Shinkai keert terug met fraaie handgetekende anime. Door een liefdesverhaal te koppelen aan de klimaatcrisis, is Weathering with You ook nog eens bijzonder actueel. 

Vier jaar geleden had de Japanse animatiefilmer Makoto Shinkai veel succes met het wonderschone Your ­Name, waarin een tienermeisje uit een bergdorp plotseling van lichaam verwisselt met een schooljongen in Tokio. Na de eerste schok krijgen beiden waardering voor het leven van de ander en bloeit er iets moois op.

In de opvolger Weathering with You gaat de schrijver-regisseur op dezelfde wijze te werk. De film koppelt een van huis weggelopen eilandjongen in Tokio aan een weesmeisje met een wonderlijke gave. De weg naar liefde en geluk is wederom bezaaid met hindernissen. Shinkai slaagt er dit keer niet alleen in zijn romantische helden en hun vrienden karakter en vlees op de botten te geven, hij imponeert evenzeer met een gedetailleerde schets van Tokio.

De stad is veelvuldig in fraaie handgetekende anime tot leven gewekt, maar maakte zelden zoveel indruk. Het overtuigende stadsbeeld levert een mooi contrast op met de fantasievolle uitwerking van de gave van het weesmeisje, dat met een gebed tot de weergoden de zon kan laten doorbreken. De smoorverliefde eilandjongen stelt voor er een bedrijfje mee te beginnen, want Tokio zucht een zomer lang onder eindeloze regenbuien en iedereen snakt naar de zon. Het wordt een succes, maar heeft een schaduwzijde.

Met de verbluffende weergave van neerslag in alle vormen en gradaties sluit Shinkai aan bij de lyrische verbeelding van natuurlijke fenomenen in het werk van grootmeester Hayao Miyazaki. Weathering with You is tijdloos en universeel door de aandoenlijke weergave van puberliefde en actueel door de nadruk op een van de uitwassen van de klimaatcrisis.

De extreme weersomstandigheden zorgen niet alleen in Shinkais getekende Tokio voor problemen, maar hebben de organisatoren van de Olympische Spelen in de stad komende zomer ook hoofdbrekens bezorgd. Shinkai lijkt daar met de grootste zonneklus van zijn heldin naar te verwijzen, maar zelfs de jongste kijkers zullen beseffen dat niemand een zondvloed kan wegbidden. De Japanner compenseert dat gemis met een bitterzoet slotakkoord. Wees niet bang, lijkt hij te zeggen, verandering hoort bij het leven.

Weathering With You

Regie Makoto Shinkai
Stemmen Kotaro Daigo, Nana Mori
Te zien in Arena, Cinecenter, FilmHallen, De Munt, Studio K, Lab 111

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden