Lezersbrief

'We zullen blijer zijn met 'kleine wereldstad' Amsterdam'

We moeten niet denken dat we gelukkiger worden als Amsterdam 2 miljoen inwoners krijgt, we zullen blijer zijn als het een 'kleine wereldstad' blijft, schrijft Ruud van Dijk in een lezersbrief aan Het Parool.

We zullen blijer zijn in 'kleine wereldstad' Beeld anp
We zullen blijer zijn in 'kleine wereldstad'Beeld anp

Onlangs schetste Bas Kok in Het Parool zijn ideale ontwikkeling van Noord met veel nieuwbouw en bedrijvigheid. Wat hem betreft kan nu al begonnen worden met de bouw van een World Trade Center North. Je zou bijna enthousiast worden...

Maar de meeste Noorderlingen zijn waarschijnlijk helemaal niet enthousiast. Die zien met lede ogen aan dat hun stadsdeel in rap tempo verstedelijkt. Ze ervaren dat de stad oprukt, dat yuppen Noord hebben gevonden en er willen wonen. Terwijl er voor hun eigen kinderen geen plek meer lijkt te zijn.

Veel Noordelingen hebben het idee dat er niet naar hen wordt geluisterd: "Noord wordt verkwanseld."

Zelf woon ik bijna 20 jaar in Noord. Met heel veel plezier. Dagelijks geniet ik van de rust in mijn wijk, van het groen, van de dorpse sfeer, waar ik buurtgenoten ken, ze groet en praatjes met hen maak op straat.

Wanneer ik tot voor kort mijn straat uit fietste, kon ik naar de lucht in de verte kijken. Tegenwoordig kijk ik dan naar een torenflat die aan het IJ wordt gebouwd. Zie hier in een notendop wat er met Noord gebeurt.

Amsterdam is populair en ook Noord is de laatste jaren zeer populair geworden. Bomen worden gekapt, ook ander groen verdwijnt, en dat alles voor meer wegen en woningen. Met alle snode bouwplannen van de gemeente dreigt Noord in het slechtste geval net zo stads te worden als de rest van Amsterdam.

De vraag is natuurlijk wat je met Amsterdam wilt. Er zijn stedenbouwkundigen die veel heil zien in een enorme stad met wel 2 miljoen inwoners, waarbij Amsterdam samen met andere steden een groot agglomeraat vormt met her en der wat natuur voor de stedelingen. Maar, worden we daar happy van? Ik niet.

Volgens mij hebben we helemaal geen behoefte aan almaar groeien. Dus bijvoorbeeld niet denken dat we gelukkiger worden van drie vlieg­velden rondom Amsterdam, maar dat we beter af zijn met enkel een kleiner Schiphol.

En bijvoorbeeld niet denken dat we gelukkiger worden als Amsterdam 2 miljoen inwoners krijgt, maar blijer zullen zijn als het een 'kleine wereldstad' blijft. Toekomstige generaties zullen ons dankbaar zijn, denk ik.

Natuurlijk heeft Amsterdam behoefte aan meer (betaalbare!) woningen. De gemeente kan bijvoorbeeld meer haast maken met de transitie van leegstaande kantoorgebouwen naar woningen. Dat levert al gauw duizenden nieuwe woningen op.

Er is bovendien een beter alternatief voor bouwen in Noord: overkap delen van de ringweg en ga daar aan de slag. Zeker nu in de toekomst auto's groener worden, hoeft dat geen nadelige effecten te hebben op de gezondheid van omwonenden.

Dit alternatief heeft grote voordelen. Op die plekken op de ringweg kunnen we bouwen én plantsoenen en parken aanleggen. Snelwegen zijn nu meestal erg lelijk. Door bebouwing en groen kunnen ze alleen maar mooier worden.

En we hoeven de rest van het groen in Noord (en de rest van de stad) niet helemaal vol te plempen met bouwsels.

Ruud van Dijk, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden