We zijn op de goede weg

Afgelopen week werden alle verloven ingetrokken bij de hoofdstedelijke restaurants die ook maar enigszins een reputatie genieten. De witte brigade stond paraat. En de zwarte werd, waar nodig, aangevuld met werkstudenten. Immers, de Horecava was weer binnen de stadsgrenzen.

En aldus werd Amsterdam vier dagen lang overspoeld met snackbaruitbaters, kroegbazen, instellingkoks en caterkoningen plus hun gevolg. En een dagje tussen gastronomische nouveautés zoals de MAQS magnetronbiefstuk, de Ware Care Pest Control vliegenvanger en de GreasePak vetafbrekers maakt hongerig.

Tegelijkertijd met 'de vakbeurs voor lekker ondernemen' vond in een aanpalende RAI-hal de Wine Professional plaats. Een mekka voor koks, sommeliers en andere wijnprofessionals. Op deze beurs trekken de beste importeurs van Nederland hun beste wijnen open. Er werden zeldzame champagnes ontkurkt en kaviaar gelepeld. Het was dringen bij master classes, waarin onder meer de Australische semillon zijn geheimen prijs gaf. Er diende een Spaans Wijnconcours beleefd te worden. Canadese ijswijnen fungeerden als tafelgenoten van het zoet van patissier Robert van Beckhoven. En ook het wedstrijdelement ontbrak niet. Want gewoontegetrouw werden tijdens Wine Professional ook de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Huiswijncompetitie. En een aantal daarvan kon later in Amsterdam ook 'in het wild' gesavoureerd worden.

Amsterdamse winnaars
Zo bleek restaurant Spring winnaar te zijn geworden in de categorie 'aperitief wit' met hun Palacio de Bornos Verdejo 2006 uit het Spaanse Rueda. De eetgelegenheid van hotel The Dylan schenkt het winnende 'aperitief rood': Escudo Rojo 2005 uit Chili.

En ook twee Amsterdamse wijnbars vielen in de prijzen. Vyne in 'prestige rood' met hun Zuid-Afrikaanse Warwick Three Ladies 2004. En Bubbles & Wines zelfs dubbel: in de categorie 'aperitief rood' met Bout d'Zan 2005, Mas de Libian, Côtes du Rhône en in 'prestige wit' met de Molitor Alte Reben Riesling 2004 uit Mosel-Saar-Ruwer. Bovendien ontving de Amsterdamse importeur Karakter Wijnen de versierselen behorende bij 'restaurant wit' met hun Domaine de Montpézat sauvignon blanc 2006, een Vin de Pays d'Oc.

Niet meer deftig
Maar er was nog meer het noteren waard. En niet alleen zaken van vloeibare aard. Zo lijkt het er waarachtig op dat het bastion van donker eikenhout langzaam maar zeker geslecht wordt. Ik bezocht een paar prachtige stands, onder andere die van l'Exception-Cordier en Oud Reuchlin & Boelen, waar met alle traditionele wijnmaterialen en -tradities gebroken was. Open, wit, kunststof, transparantie en 21ste eeuw waren hier de sleutelwoorden. ''Als de volgende keer nu de mannen eens wat anders aantrekken dan die saaie kostuums, dan zijn we helemaal op de goede weg,'' hoorde ik een bezoeker zuchten. ''Zo blijft wijn ten onrechte toch wat deftigs houden.'' Van deftigheidsverschijnselen heeft één jonge bezoeker, die duidelijk niet alles heeft uitgespuugd, echter geen last. Bij een stand zie ik hem een volle spuugemmer naar zijn mond brengen terwijl hij tegen zijn gezelschap roept: ''Heb je die film Sideways gezien? Daar zuipt die man 'm zo leeg'' ''Vijftig euro als jij het doet,'' klinkt het. Maar hij besluit zich nog maar een glas in te laten schenken.

Duits wit
Achter de tafel van importeur De Wijnengel staat iemand te assisteren die evenmin een aardappel in de keel heeft. Want die herken ik als John van der Aa, een breedgeschouderde portier die aan de deur staat bij een horecaetablissement in de Reguliersdwarsstraat. Maar ik ken zijn ware kracht: John is een onvoorstelbare wijnfreak die de hele wereld over reist om te proeven, een ongekende wijnvoorraad heeft en toch één zwak heeft: voor Duitse wijnen van de hoogste kwaliteit. ''Eigenlijk is dat het enige wit dat ik thuis nog drink,'' zegt hij. Van der Aa schenkt me een verbluffende Riesling 2004 Siebeldingen Kastanienbusch 'Grosses Gewächs van Weingut Ökonomierat Rebholz uit de Pfalz (¿ 29,95). Daarvan zou ik nou graag een spuugemmer leegdrinken... (HAROLD HAMERSMA)

www.dewijnengel.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden