Lezersbrief

‘We zijn moe van het drugsgeweld, onze tranen raken op’

Don Ceder, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amsterdam, roept in deze emotionele brief op om het dodelijke drugsgeweld een halt toe te brengen.

Politie ter plekke na de schietpartij voor metrostation Kraaiennest.Beeld Michel van Bergen/ANP

Het hele land heeft het nieuws meegekregen, de liquidatie vorige week voor metrostation ­Kraaiennest. Het raakte mij diep. Ik ken de familie en rouw met hen mee. Ik heb gezien hoe ze grip probeerden te krijgen op de invloeden op zijn leven, maar de roep van het straatleven was sterk. Zijn dood is geen incident.

Schietpartijen zijn ondertussen aan de orde van de dag in Amsterdam en met name in Zuidoost. Afgelopen week nog een schietpartij in Holen­drecht, een dodelijke schietpartij bij Hoptille in mei, de schietpartij bij Kikkenstein in juni, een enorme plofkraak bij metrostation Ganzenhoef. De 19-jarige Bolle die vorig jaar op loopafstand van het huis waar ik ben opgegroeid werd doodgeschoten. Het houdt niet op. En voor de gemeenschap is de maat vol. We zijn moe. Onze tranen raken op. Hoeveel begrafenissen moeten we dit jaar nog bijwonen?

We zijn er klaar mee. Met de drugsoorlog, de rouwende moeders, dat onze vrienden doodgeschoten worden op straat. Met het gevoel dat je niet veilig naar de winkel kan en de kogels tot in je woonkamer vliegen. We willen dat de stad veel meer inzet op beëindiging van de drugsoorlog, de oorzaken aanpakt en vroegtijdig ingrijpt wanneer jongeren erin gezogen dreigen te worden. Een oproep daarom aan eenieder: de jongeren in de drugshandel, handhavers, burgemeester en wethouders en de hele stad: stop het geweld. Nu.

Meerdere politieke partijen hebben hier de afgelopen periode aandacht voor gevraagd, de urgentie is hoog en de schietpartijen nemen toe. Ja, we moeten moeilijke en ongemakkelijke gesprekken met elkaar voeren.

Laten we gezamenlijk naar oplossingen toewerken en de gemeenschap erbij betrekken: meer handhaving op straat, bereik jongeren eerder dan de criminelen die hen gouden bergen beloven, ondersteun ouders die het moeilijk hebben. En laten we de ontwrichtende effecten en de donkere keerzijde van de vraag naar drugs in de ogen aankijken en bespreken. Voor onze jongeren.

Morgen houden een aantal ­organisaties een ‘Stop the violence’ mars op initiatief van de kerk waar de moeder van één van de doodgeschoten jongeren en ik deel van zijn. Elke Amsterdammer is uitgenodigd om deel te nemen en in eenheid te laten zien dat we niet accepteren dat onze stad wegglijdt. Wij zullen lopen. Voor vrede. Tegen geweld. Voor onze gemeenschap. Tegen doden. Voor Amsterdam.

Don Ceder, fractievoorzitter Christen­Unie Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden