We zien en horen hem niet, maar Berlusconi is er nog steeds

Hoewel Silvio Berlusconi al twee maanden geen premier meer is en het partijleiderschap al eerder overdroeg aan zijn pupil Angelino Alfano, blijft hij onderwerp van gesprek. Zoals begin deze week op de begrafenis van oud-president Oscar Luigi Scalfaro. De Italiaanse media merkten massaal op hoe ex-premier Berlusconi schitterde door afwezigheid. Zelfs zwijgend trekt hij de media-aandacht naar zich toe.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Zo is het gerechtshof in Milaan grotendeels in beslag genomen door processen tegen Berlusconi. Gisteren moest een hoorzitting waar hij een verklaring zou afleggen, verschoven worden. Zijn advocaten werden op dat moment ook in een andere rechtszaal verwacht: in het proces waar Berlusconi terechtstaat wegens betaalde seks met de minderjarige Ruby.

AC Milan
Ook de sportpagina's worden door Berlusconi gedomineerd. Zijn club AC Milan wil dolgraag de spits van Manchester City, Carlitos Tevez, maar Berlusconi vindt hem te duur. Bovendien betaalde hij net 8 miljoen voor een andere Argentijnse aanvaller: Maxi Lopez. Over Tevez (eventueel na de zomer) wilde Berlusconi gisteren toch nog even zijn vijf kinderen, allen eigenaar van de familieholding, horen.

Terugkeer
Terwijl Berlusconi zich dus volledig onttrekt aan het politieke spel en zich vooral bezighoudt met zijn eigen zaken, wordt er aan alle kanten aan hem getrokken. Binnen zijn eigen partij is men verdeeld over de steun aan de regering van premier Mario Monti. De nieuwe partijleider krijgt de neuzen niet dezelfde kant op. De groep die nieuwe verkiezingen wil, roept hard om de terugkeer van Berlusconi als partijleider.

Ook ex-coalitiegenoot Lega Nord, de enige grote partij die Monti niet steunt, wil nieuwe verkiezingen. De partij wil dat Berlusconi binnen twee maanden zijn steun aan Monti intrekt, om samen de verkiezingsstrijd aan te gaan. Doet hij dat niet, dan gaan ze op lokaal niveau ook geen alliantie meer aan.

Terwijl de zakenman en beklaagde Berlusconi zo zijn eigen zorgen heeft en hij politiek gezien slechts Kamerlid is, zien sommigen hem liever terug als premier. Maar zijn enige macht is nu zijn onderhandelingspositie, omdat Monti zijn steun nodig heeft. Een dubbeltje op zijn kant, want als Monti valt, spat Berlusconi's partij mogelijk uiteen en dat wordt zijn politieke dood.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden