Plus

'We worden afgerekend om de gelijkenissen tussen ons'

De Anglikaanse kerk zit in de maag met het lesbische huwelijk van een Nederlandse hoogleraar met de dochter van Zuid-Afrika's nationale icoon, Desmond Tutu.

Mpho Andrea Tutu en Marceline van Furth Beeld Getty Images
Mpho Andrea Tutu en Marceline van FurthBeeld Getty Images

Zij is boomlang, Nederlands, atheïst en hoogleraar kinderinfectiologie-immunologie aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Haar vrouw is klein, Zuid-Afrikaans, priester en dochter van Desmond Tutu, de eerste zwarte bisschop van Zuid-Afrika en goedlachse Nobelprijswinnaar voor de Vrede.

Hun spraakmakende huwelijksinzegening op 7 mei in Zuid-Afrika - na een eerdere plechtigheid in Nederland, eind vorig jaar - zorgt nu voor herrie binnen de Anglicaanse kerk.

Want Mpho Andrea Tutu, die de roeping van haar vader volgde en jarenlang priester was in de Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika, heeft door haar huwelijk met de Nederlandse Marceline van Furth haar ambt moeten opzeggen.

Ze deed dat zelf voordat het priesterschap haar formeel kon worden afgenomen. De Zuid-Afrikaanse Anglicanen erkennen het homohuwelijk niet, al gaf vader van de bruid Desmond Tutu het spraakmakende huwelijk zijn zegen.

De vrouwen zouden elkaar hebben leren kennen via goededoelenwerk in Zuid-Afrika.

Via de woordvoering van VU laat hoogleraar Van Furth weten dat ze het allemaal 'erg vervelend' vindt voor haar partner, maar ze heeft verder geen commentaar.

Mpho zal een dezer dagen een verklaring uitgeven. De zaak maakt veel los in Zuid-Afrika, juist omdat het nationale icoon Desmond Tutu (84) in het spel is.

Niet alleen een wereldberoemd strijder tegen apartheid maar ook erkend voorvechter van de rechten van Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders (LHBT).

Tutu zou weigeren naar de hemel te gaan als ze daar een hekel zouden hebben aan homo's. "Nee, dan zou ik bedanken. Dan maar naar die andere plek. Ik zou geen god aanbidden die homofoob is, zo diep zijn mijn gevoelens hierover," zei hij eens.

Verbijsterd
Matthew Clayton van de Zuid-Afrikaanse LHBT-organisatie Triangle Project is verbijsterd dat de dochter van Desmond Tutu wordt gediscrimineerd door een kerk waar ze jaren lid van is.

"Zij raakt haar baan kwijt zoals veel mensen die LHBT zijn hier hun baan verliezen en worden verjaagd uit de kerk. Over die niet-gewelddadige discriminatie in Zuid-Afrika hoor je weinig juist omdat het geweld tegen LHBT'ers zo groot is. Er is inmiddels een lange lijst van homo's en lesbiennes die zijn gelyncht."

De Anglicaanse kerk beschadigt niet alleen Mpho Tutu, vindt Clayton: "Je stuurt een boodschap naar miljoenen Afrikaanse gelovigen dat een lesbische vrouw het niet verdient priester te mogen zijn."

Het koppel Tutu-Van Furth gooide zelf olie op het vuur door dominee Charlotte Bannister-Parker, een bevriende vrouwelijke hulppriester uit Oxford, de huwelijksceremonie te laten voltrekken.

Vanwege het formele standpunt van de Engelse Anglicaanse kerk gingen allen daarmee buiten hun boekje. De inzegening was in Franschhoek, het exclusieve wijndomein van de Engelse miljardair Richard Branson.

Ironisch
Conservatieve stemmen in Engeland vinden dat ook dominee Bannister-Parker nu de kerk moet verlaten. Anderen prijzen haar, omdat de discussie over het homohuwelijk nu weer zal oplaaien.

Vanaf Bali zei Mpho Tutu tegen een Zuid-Afrikaanse krant dat de zaak heel ironisch is in het licht van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. "We worden afgerekend omwille van de gelijkenissen tussen ons, terwijl het tijdens de apartheid net over de verschillen tussen mensen ging."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden