Plus

'We willen geen hardcore anarchistische demonstratie'

Een grote groep fanatieke milieuactivisten trekt zaterdag naar het Westelijk Havengebied voor een grote demonstratie. Ze willen de werkzaamheden in de fossiele haven stilleggen. Op het kamp om de hoek is alvast geoefend. 

De activisten bereiden voor op hun demonstratie Beeld Rink Hof
De activisten bereiden voor op hun demonstratieBeeld Rink Hof

Op het grasveld van het activistenkamp op de hoek van de Contactweg en de Zekeringstraat wordt driftig heen en weer gerend. Het is een confronatie tussen de Mobiele Eenheid (ME) en activisten - maar dan nagespeeld. De bedoeling is dat de activisten zich zo voorbereiden op de actie zaterdag, maar er wordt vooral gegiecheld en gestoeid.

Toch is het wel degelijk een serieuze zaak. De activisten, naar verwachtig enkele honderden, willen een deel van de fossiele haven platleggen, net zoals vorig jaar gebeurde met een bruinkoolmijn in de Duitse plaats Welzow. Die lag een dag stil nadat activisten het terrein hadden bezet. De actie was zo'n succes dat werd besloten in Nederland hetzelfde te proberen.

Code Rood
De keuze viel op Amsterdam omdat het de grootste benzinehaven ter wereld is en de tweede grootste kolenhaven van Europa. "Onze regering doet alsof we een groen land zijn, maar als je kijkt naar de Amsterdamse haven, zijn we dat absoluut niet. De gemeente Amsterdam heeft daarin ook een stem," zegt woordvoerder Jasper (hij wil niet met zijn achternaam in Het Parool) van Code Rood, zoals de actiegroep zich heeft gedoopt.

De demonstratie in het Westelijk Havengebied moet de grootste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid ooit worden, zegt Jasper. "We willen geen hardcore anarchistische demonstratie. Hier kan iedereen aan meedoen, of je nu ervaring hebt met actievoeren of niet." Er is geen vergunning voor de demonstratie.

De belangrijkste tip tijdens de training? "Ze moeten zich goed voorbereiden," zegt actietrainer Bob Wester. "Het is heel belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen als de politie komt. We willen voorkomen dat mensen in paniek raken en daardoor andere actievoerders of havenmedewerkers in gevaar brengen. Iedereen moet weten wat de afspraken zijn en rustig en vastberaden richting het actiedoelwit gaan."

Doelwit
De regels zijn duidelijk: geen geweld, geen vernielingen. Welk bedrijf het actiedoelwit wordt, zal zo laat mogelijk worden bekendgemaakt, zodat de politie geen voorsprong heeft.

Naast de trainingstent is student Talissa Soto (23) druk in de weer met een verfspuitbus en een wit pak. Dat trekken de activisten morgen gaan om eenheid uit te stralen. Met de verf kunnen ze er hun eigen draai aan geven.

"Ik vind het heel erg spannend. Het is mijn eerste grote actie. Klimaatverandering heeft zo'n enorme impact. Wij hebben het geluk dat het ons nog amper raakt. Ik wil laten zien dat ik solidair ben met mensen die daaronder lijden."

Tegenstrijdig
Bang voor problemen met de politie is ze niet. "We willen geen confrontatie met de politie. Maar als ik toch in de cel beland, dan vind ik het niet erg. Het is een risico dat ik graag wil nemen voor een beter klimaat."

Hoewel de meeste activisten met de fiets naar het kamp zijn gekomen, staan er ook een paar vervuilende dieselbussen op het terrein. Tegenstrijdig? "Nee hoor, onze actie is gericht tegen bedrijven en de overheid. We hebben toch ook iets nodig om de tenten te vervoeren? We moeten er niet te moeilijk over doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden