'We will remember', zegt Margriet tegen Canadese veteraren

Koningin Beatrix (R) en prinses Margriet met de Canadese minister-president Stephen Harper (M) voor een lunch op Paleis Huis ten Bosch. Foto ANP Beeld
Koningin Beatrix (R) en prinses Margriet met de Canadese minister-president Stephen Harper (M) voor een lunch op Paleis Huis ten Bosch. Foto ANP

OTTAWA - 'Merci, merci, merci'. In de tweetalige Canadese hoofdstad Ottawa had prinses Margriet dinsdag weinig woorden nodig om Canadese veteranen te bedanken voor hun inzet bij de bevrijding van Nederland. ''We will remember", beloofde ze de oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog aan het begin van haar officiële bezoek aan Canada.

Samen met Pieter van Vollenhoven plantte ze een esdoorn waarvan het blad in de Canadese vlag staat voor de ingang van het hoofdkwartier van het Royal Canadian Legion, de Canadese veteranenorganisatie die ook 'peetouder' is van Margriets jongste zoon prins Floris. De prinses heeft er daarmee zelf voor gezorgd dat haar bijzondere banden met haar geboorteland Canada ook in de jongere generatie worden voortgezet. Het is een taak die Floris ook graag vervult.

''Helaas konden veel bevrijders de afgelopen week niet naar Nederland komen om te herdenken en de bevrijding te vieren", zei Margriet in een korte toespraak bij het Legioen. ''Daarom zijn wij hier gekomen om onze gevoelens van dankbaarheid persoonlijk over te brengen."
Ze zei te hopen dat de geplante esdoorn ''mag groeien en bloeien en ook toekomstige generaties mag herinneren aan onze gezamenlijke geschiedenis."

Het bestendigen van de relaties en het doorgeven van het estafettestokje stonden ook centraal bij het bezoek later op de dag aan het in 2005 geopende oorlogsmuseum. Na de gesprekken met veteranen 's ochtends volgde hier een ontmoeting met de jonge Canadezen die de afgelopen week op eigen kosten in Nederland zijn geweest om deel te nemen aan de bevrijdingsfestiviteiten.

''We kunnen nog leren van de Nederlanders", was de boodschap die de veteranen ook aan de eigen jeugd wilden overbrengen.

Margriet - door de veteranen 'Canada's Princess' genoemd _ en Pieter zijn tot en met zondag in Canada, dat ze voor het laatst gezamenlijk bezochten in 2005 bij de zestigste herdenking van de bevrijding. Woensdag staat een ontmoeting op het programma met gouverneur-generaal Michaëlle Jean, donderdagmiddag vliegt het paar westwaarts, naar Calgary. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden