'We waren al waakzaam, maar dit komt heel dichtbij'

De schietpartij in homoclub Pulse, zondag in het Amerikaanse Orlando, roept vragen op over de veiligheid van uitgaansgelegenheden voor homoseksuelen, ook in Amsterdam. Want hoe goed zijn homoclubs en -cafés hier eigenlijk beveiligd?

Jesse Beentjes
Het Paleis op de Dam in de regenboogkleuren, ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Orlando Beeld ANP
Het Paleis op de Dam in de regenboogkleuren, ter nagedachtenis aan de slachtoffers in OrlandoBeeld ANP

Bert Nijhof, manager van de bekende homoclub Soho in de Reguliersdwarsstraat, houdt zijn hart vast. "Ik moet zeggen dat we de afgelopen tijd al waakzamer waren, maar dit komt wel heel dichtbij," zegt hij.

"Vorige week kregen we toevallig een nieuw camerasysteem, met HD-beelden waarop je goed kan inzoomen. Maar ja, als er een gek komt met een kalasjnikov is dat natuurlijk mosterd na de maaltijd."

Hoewel de banden van de schutter in Orlando met IS nog niet bevestigd zijn, is het wel duidelijk dat hij geradicaliseerd was en er antihomo-ideeën op nahield.

"Een open houding tegenover homoseksuelen, zelfs als niet ieder lid van de samenleving homoseksualiteit accepteert, is een voorbeeld van de westerse niet-religieuze waarden waartegen IS zich keert," zegt dr. Bertjan Doosje, die zich als hoogleraar sociale psychologie aan de UvA bezighoudt met radicaliseringsstudies.

"Een aanval op een homoclub heeft wat dat betreft eenzelfde symboolfunctie als de aanval op concertzaal Bataclan in Parijs afgelopen jaar."

Geen extra risico
Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) lopen homo's echter geen extra risico. "Al sinds 2013 is het dreigingsniveau substantieel voor alle Nederlanders," zegt een woordvoerder.

"We hebben geen reden om aan te nemen dat lhbt'ers groter gevaar lopen dan andere mogelijke doelwitten." Dat neemt niet weg dat de angst en woede groot zijn.

Volgens Tanja Ineke, voorzitter van het COC, moet de Nederlandse homogemeenschap het hoofd koel houden. "De gebeurtenissen in Orlando zijn afschuwelijk. We moeten tot op de bodem uitzoeken of er soortgelijke extremisten rondlopen in Nederland. Maar we moeten ook nuchter blijven en niet de ene minderheid tegen de andere opzetten."

Ineke heeft geen weet van geradicaliseerde moslims die zich specifiek tegen homo's en lesbiennes keren. "Geweld tegen lhbt'ers vindt op allerlei manieren plaats in Nederland, maar zulke verhalen ken ik niet, hopelijk terecht."

Beveiliging Gay Pride
Het ligt voor de hand om ook vragen te stellen over de beveiliging van de Amsterdam Gay Pride, die eind juli begint.

Normaal trekt de Canal Parade, de grachtenoptocht die jaarlijks het hoogtepunt van de serie evenementen rond de Pride vormt, al zo'n half miljoen bezoekers, maar dit jaar worden er nog meer bezoekers van over de hele wereld verwacht vanwege Europride.

Boten vol dansende homo's en duizenden toeschouwers langs de kant: de regenboogkleurige chaos van de Canal Parade lijkt een ideaal doelwit voor kwaadwillenden. Hoe gaat de organisatie met dat risico om?

"Ook dit jaar zetten we alles op alles om weer een mooie dag van de Canal Parade te maken," zegt Danny de Vries van de stichting Amsterdam Gay Pride.

Volgens De Vries worden er geen extra maatregelen getroffen na de gebeurtenissen in Orlando:

"Iedereen is natuurlijk geschokt, maar we zijn altijd al goed voorbereid op allerlei verschillende incidenten die zich kunnen voordoen. Een groot evenement als de Gay Pride vraagt nu eenmaal om alertheid. We hebben verschillende trainingen georganiseerd. Daarnaast worden de veiligheidsmaatregelen afgestemd met de gemeente, het COC, de politie en de NCTV. Hopelijk is dat een geruststelling."

Onopvallend
De precieze veiligheidsplannen zijn om voor de hand liggende redenen vertrouwelijk, maar volgens Edmond Messchaert van de NCTV zitten ze goed in elkaar.

"Ik zeg altijd: je ziet maar een klein deel van de beveiliging, veel gebeurt onopvallend." Dat geldt ook voor de beveiliging van homo-ontmoetingsplekken, zelfs als de dreiging niet hoger is dan normaal.

Messchaert: "De politie is de komende dagen extra waakzaam op straat. De beveiliging in clubs en cafés is de verantwoordelijkheid van de uitbaters."

Soho
Club Soho staat bekend om zijn open karakter, met grote openslaande deuren waardoor het makkelijk in- en uitlopen is. Eigenaar Nijhof: "We hebben nu al beveiliging voor de deur staan, en twee stille beveiligers binnen. Het invoeren van beveiliginspoortjes zou de hele club veranderen."

Bovendien houdt het ook ergens op, zegt Nijhof strijdbaar: "Ik wil niet dat we ons moeten gaan verstoppen achter kogelvrije poorten."

Zie ook: Amsterdammers herdenken Orlando en: 'Nog steeds word ik uitgescholden, ook in Amsterdam' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden