We sporten meer, we willen fit en gezond blijven

Het aantal sportende Amsterdammers is in tien jaar fors toegenomen. Fitness is het populairst, en het aantal beoefenaars van hot yoga groeit snel. Dat blijkt uit een enquête van bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) onder ruim vierduizend Amsterdammers.

Elisa Hermanides
null Beeld anp
Beeld anp

Sportte in 2003 nog maar iets meer dan de helft van de Amsterdammers minstens één keer per maand, inmiddels is dat 67 procent.

Jonge mensen sporten meer dan ouderen. Onder Amsterdamse kinderen is voetbal al jarenlang de populairste sport. Bij volwassenen staat fitness al jarenlang op nummer één. Sinds 2003 is het aandeel sporters dat aan fitness doet gestegen van 19 naar 37 procent. Dit legt de sector geen windeieren. Anja Weeda, eigenaar van Shape all-in centre, is erin geslaagd om in een jaar tijd het aantal leden bijna te verdrievoudigen, van 500 naar 1400. 'Je zou denken dat het nu een lastige tijd is voor schaalvergroting, maar in de fitnessbranche valt dat wel mee.'

Volgens Weeda is fitness populair omdat mensen meer met hun gezondheid bezig zijn dan vroeger. 'Het is belangrijk om gezond te blijven omdat de zorg ook steeds duurder is geworden.' Weeda's klanten komen dan ook vooral om zich flink in te spannen, zonder dat het ingewikkeld wordt. 'Spinning is populairder dan dansles waarbij choreografie komt kijken.'

Ook heeft fitness minder dan vroeger last van het imago dat er alleen maar mensen in strakke pakjes rondlopen, zegt Weeda. 'Oudere en minder gespierde mensen durven nu ook naar de sportschool.' Yoga wint snel aan populariteit in de stad, vertelt onderzoeker bij O+S Willem Bosveld. 'Vooral bikram yoga, ook wel hot yoga genoemd, is gewild.' Hot yoga vindt plaats in ruimtes waar de temperatuur 4o graden is.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden