PlusStraatinterview

'We moeten vaker sociale huur verkopen aan zittende bewoners'

De oververhitte woningmarkt is hét thema voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hebben de lijsttrekkers zelf last van de gekte? Eric van der Burg: 'We zouden veel vaker sociale huurhuizen moeten verkopen aan zittende bewoners.'

Michiel Couzy
VVD-wethouder en -lijsttrekker Eric van der Burg: 'Ik ben een Zuidoost-boy, maar Noord past ook bij mij' Beeld Marc Driessen
VVD-wethouder en -lijsttrekker Eric van der Burg: 'Ik ben een Zuidoost-boy, maar Noord past ook bij mij'Beeld Marc Driessen

Als kleine jongen scharrelde Eric van der Burg (52) al rond op het Waterlandplein, het winkelcentrum in Amsterdam-Noord. Zijn opa en oma woonden even verderop en Van der Burg, die opgroeide in Friesland, bracht daardoor veel van zijn vakanties door in Nieuwendam.

"We pakten hier de bus voor een rondje door de stad, dat was ons uitje," zegt hij tijdens een wandeling door het winkelcentrum.

Drie jaar geleden streek hij zelf neer in deze buurt. "Ik ben een Zuidoost-boy, maar Noord past ook bij mij. Het is Amsterdam, maar net even anders. Ik heb hier alles in de buurt en als ik onder de A10 doorloop, ben ik al in Landelijk Noord."

Waterlandplein
Van der Burg woont tussen de twee grote winkelcentra van Noord in. Hij doet boodschappen op het Waterlandplein, maar laat zijn pakketjes bezorgen op het Buikslotermeerplein.

Het Waterlandplein is volgens de VVD-lijsttrekker uitgegroeid tot het best functionerende winkel­centrum van Noord, met speciaalzaken, filialen van koffieketens, een aanzienlijke bibliotheek en een buurthuis.

En dat voor een winkelgebied dat een paar jaar geleden op sterven na dood was.

De basis van de opleving van het Waterlandplein ligt volgens Van der Burg in de woningen die eromheen zijn gebouwd. Het aantal sociale huurhuizen in de buurt is nog altijd groot, maar daar zijn wel duurdere huur- en koopwoningen bijgekomen. De winkels op het plein profiteren hiervan.

De VVD is groot voorstander van het verkopen van sociale huurhuizen, zeker in buurten als Nieuwendam, waar het aandeel goedkope huur al zo groot is.

"We zouden veel vaker sociale huurhuizen moeten verkopen aan zittende bewoners die dat kunnen betalen. Dan raken we af van scheefhuurders en de opbrengst kunnen we investeren in het opknappen van bestaande huurhuizen."

Eigenlijk zou Van der Burg verder willen gaan door zoveel mogelijke sociale huurwoningen te verkopen zodra de zittende huurder is verhuisd. "Maar daarvoor is te weinig draagvlak."

Hij hekelt het hoogopgelopen debat over de Amsterdamse woningmarkt, waarbij links vasthoudt aan zoveel mogelijk sociale huur en rechts juist streeft naar meer vrije sector. "We zitten vast in dogma's. De percentages zijn heilig, of het nou gaat om 40-40-20 of 20-50-30. We moeten per gebied kijken wat daar nodig is. En dan niet alleen aan woningen, maar ook aan voorzieningen en werkgelegenheid."

Aandacht voor Noord
Krijgt Noord wel genoeg aandacht van de politiek? Van der Burg vindt van niet, en het geldt ook voor Zuidoost en Nieuw-West. "De bewoners van het centrum zijn goed georganiseerd en die regelen hun eigen inspraak beter. Mensen in andere stadsdelen zijn daar minder mee bezig, die zijn druk met overleven."

Hij acht het een opdracht aan de Amsterdamse politiek en dus ook aan zichzelf om meer ­aandacht te besteden aan de mensen die niet zelf naar het stadhuis komen. "Dat is belangrijk, want de staat van de stad meten we af aan de slechtste straten, niet aan de beste. Gelukkig doet Amsterdam het beter dan bijvoorbeeld Parijs of Brussel."

De staat van de scholen in Noord baart hem zorgen. "Hier zijn scholen die een desolate indruk maken," constateert Van der Burg. "Dan komen kinderen minder tot wasdom. Wij moeten veel investeren in gebouwen. Kijk naar het Calvijn College in Nieuw-West. Die school zit in een prachtig gebouw en heeft geïnvesteerd in het lerarenkorps. Daar is een omgeving ontstaan die kinderen prikkelt."

Van der Burg heeft het zelf meegemaakt in Zuidoost. "Ik zat op het Augustinus College, een school die nu niet meer bestaat. Dat was een brede scholengemeenschap. Eerst ging de havo eraf, toen de mavo. Op een gegeven moment moesten we langs metaaldetectie als we naar een schoolfeest gingen. Dit toont aan dat we volop moeten investeren in scholen."

Zie ook het 'straatinterview' met Rutger Groot Wassink van Groenlinks: 'Alleen reguleren werkt tegen de tsunami op de koopmarkt'

En dat van Laurens Ivens van de SP: 'Vrienden raad ik aan niet meer te kopen in Amsterdam'

Woensdag Marjolein Moorman van de PvdA.

De eeuwige huurder

Eric van der Burg is geboren in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam en bracht zijn eerste maanden door in de Admiraal de Ruyterweg (1). Zijn vader kreeg in 1966 een baan als drukker in Oosterwolde, dus het hele gezin verhuisde naar Friesland.

Op achtjarige leeftijd keerde Van der Burg terug naar Amsterdam. Zijn moeder vond na de echtscheiding een woning aan de Huigenbos in Zuidoost (2). Later verhuisde het gezin naar een woning even verderop.

Op zijn achttiende ging de familie naar de Boeninlaan in Venserpolder (3). Van der Burg ontmoette zijn vrouw in Gelderland, waar hij elk jaar zijn vakantie doorbracht. Ze gingen in 1988 samenwonen in Holendrecht, in de Maasdrielhof (4). Na de geboorte van hun oudste zoon verhuisden ze naar een eengezinswoning, met tuin, in de Wethouder Tabakstraat (5).

In 2014 streek Van der Burg, na een echtscheiding en een korte omzwerving langs Barcelonaplein, Buitenveldert en Bos en Lommer, neer in de Jisper­veldstraat (6) in Noord.

Van der Burg heeft altijd gehuurd. "We hebben wel eens naar een koopwoning gekeken in Zuidoost. Maar toen was ik stadsdeelbestuurder en wilde niet een huis kopen op dat inkomen, want dan zou ik altijd in de politiek moeten blijven. Daarna is het niet meer aan de orde ­geweest."

Hij betaalt nu 1000 euro huur per maand. "Het grote voordeel van huren |is dat ik niet hoef na te denken als iets stukgaat. Ik heb nog minder dan twee linkerhanden en houd totaal niet van klussen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden