Opinie

'We moeten onze binnenstad dotteren om infarct te voorkomen'

Het hart van Amsterdam dreigt te bezwijken aan een infarct, schrijven Dennis Boutkan en Marjolein Moorman. Dotteren door een goede toerismewethouder is hard nodig.

Als je dag en nacht op de Wallen bent, wordt duidelijk hoe heftig de drukte is Beeld Elmer van der Marel
Als je dag en nacht op de Wallen bent, wordt duidelijk hoe heftig de drukte isBeeld Elmer van der Marel

'Een pruttelpan van voortdurende kleine en grotere vergrijpen." Zo schetste de buurtagent ons de situatie op de Wallen deze week, ­tijdens onze buurtbivak. De pan dreigt over te koken. "Het wordt hier een teringzooi."

Afgelopen week verbleven we een week op de Wallen. Op uitnodiging van NV Zeedijk mochten politieke partijen een week bivakkeren op de Lange Niezel, in het hart van de buurt. Zo ervoeren we dag en nacht hoe het gaat met het oudste en mooiste stuk van onze stad.

Radicale aanpak
De afgelopen jaren zijn we natuurlijk vaak op de Wallen geweest. Maar zo'n intensief verblijf doet je toch met andere ogen kijken en daardoor ervaar je werkelijk hoe het is. Het heeft ons ervan doordrongen dat het kantelpunt is bereikt en dat een radicale aanpak noodzakelijk is. Anders bezwijkt het hart van de stad aan een infarct.

We liepen mee met de buurtagent, met handhavers en stratenvegers. We hielden een schouw met bewoners en de buurtmakelaar. We voerden gesprekken met sekswerkers en bestrijders van mensenhandel. Met ondernemers en winkelstraatmanagers.

We hielden een buurtborrel en een rondvaarttocht over de gracht. We leerden van wetenschappers en innovators. We werden om 4 uur 's nachts wakker gehouden door lallende studenten en toeristen en tapten bier in de Casablanca.

Tegen de klippen op
Wat ons het meest raakte, was de liefde van zo veel Amsterdammers voor deze buurt. En de veerkracht die daaruit voortkomt. Bewoners, ondernemers en hulpverleners die tegen de klippen op de buurt leefbaar proberen te houden.

Helaas houden velen het bijna niet meer vol. Het is niet alleen de voortdurende toename van het aantal (dag)toeristen, maar ook het bandeloze gedrag. Van alles is te veel.

Er zijn te veel souvenirwinkels en er is te veel gesjoemel met openingstijden. Te veel zwerfvuil en een gebrek aan handhaving. Er zijn ­toenemende signalen van witwaspraktijken en nepdopedealers. Er is een toename van luidruchtige drankboten. Te veel betaalbare woningen verdwijnen van de markt door vakantie­verhuur. Te veel signalen van uitbuiting, maar ook een steeds onwerkbaarder situatie voor sekswerkers door het 'aapjeskijken'. Rondleidingen in veel te grote groepen, die de voordeur en de straat blokkeren.

Financieel gewin
De liefde voor de buurt wordt voortdurend op de proef gesteld en botst met de liefdeloosheid van diegenen die de buurt gebruiken voor financieel gewin. Het is aan ons stadsbestuur om de goeden te laten winnen. Want als bewoners en de goede ondernemers wegtrekken, is de buurt reddeloos verloren. Dan slibt het hart dicht met vuiligheid, vunzigheid en verloedering.

Om het hart te behoeden voor zo'n desastreus infarct is nú actie nodig. Reageren op incidenten en een convenantje hier of daar zorgen niet voor de broodnodige verbetering. Het zijn pleistertjes. Alleen met een integrale, intensieve, buurtgerichte aanpak, kunnen we dit stuk stad terugveroveren.

Marjolein Moorman, lijsttrekker PvdA Amsterdam Beeld Charlotte Odijk
Marjolein Moorman, lijsttrekker PvdA AmsterdamBeeld Charlotte Odijk

Dat begint bij handhaven van wat we afspreken. In de week dat we er verbleven, hebben we tientallen APV-overtredingen geconstateerd, van openingstijden tot drugshandel. Het Wallen-offensief waarbij extra handhavers en politie tijdelijk werden ingezet, was een goede aanzet. Maar nu is het tijd voor een vast team van betrokken handhavers dat de buurt door en door kent en nauw samenwerkt met de politie. Zo verover je de openbare ruimte terug.

Saaie aangeharkte woonbuurt
En dan de drukte. Pas als je er dag en nacht verblijft, wordt duidelijk hoe heftig die is. Een continue stroom van mensen, lawaai en prikkels. Zelfs op een druilerige dinsdagnacht zijn de Wallen bomvol.

Niemand wil van de Wallen een saaie aangeharkte woonbuurt maken. Een beetje rafelig is prima. Maar we moeten ook een grens durven te stellen. Dus geen hotels erbij, een verbod op particuliere vakantieverhuur in 1011 en 1012 en gebruik ons aandeelhouderschap van Schiphol om te voorkomen dat nog meer budgetvluchten met toeristen landen.

Als de week ons iets heeft geleerd, dan is het dat we het tij kunnen keren. Met de juiste politieke keuzes kunnen we de buurt terugveroveren. Door ons vastgoed zoveel mogelijk in eigen hand te houden. Dat politiebureau Warmoesstraat is verkocht, blijft eeuwig zonde. Met vastgoed kunnen we onduidelijke geldstromen
uit de buurt weren, en grip houden op het ­beheer.

Maatschappelijk rendement
De NV Zeedijk en 1012INC laten zien dat het kan. Zij brengen ondernemers en bewoners terug die een bijdrage leveren aan de buurt. In hun panden geen nutellawinkels of Airbnb. Zij kiezen voor maatschappelijk in plaats van financieel rendement.

Het Amsterdamse hart heeft ernstige ader­verkalking. We moeten onze binnenstad stevig dotteren om een infarct te voorkomen. Alleen dan kan het de heel stad weer van voldoende zuurstof voorzien.

Om dat goed te doen, hebben we een hele goede hartspecialist nodig die continu de vinger aan de pols houdt. In het volgende college zou een aparte wethouder voor toerisme die rol moeten vervullen.

Dennis Boutkan, raadslid PvdA Amsterdam Beeld Rink Hof
Dennis Boutkan, raadslid PvdA AmsterdamBeeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden