'We moeten de ziel of de pijnplek blootleggen'

Zij stuurde hem een brief omdat ze hem bewonderde, hij vond dat 'supertof'. En nu staan Wende Snijders en Typhoon vanavond samen eenmalig in Carré voor een Dodenherdenkingsvoorstelling. 'We moeten de ziel of de pijnplek blootleggen.'

Typhoon (l) met Wende Snijders (r) Beeld Mark van der Zouw

Zij schreef hem vorig jaar een brief na het uitkomen van zijn cd Lobi Da Basi. Een ouderwetse brief met postzegel. Omdat ze hem bewonderde. Omdat ze in hem een verwante ziel herkende. En omdat ze dacht: we kunnen wat van elkaar leren.

Carré
Hij kende haar alleen van haar optredens in De Wereld Draait Door. Hij was vereerd, verrast ('Ik opscheppen tegen mijn vrienden: 'Wauw, ik heb een brief gekregen van Wende Snijders.' Supertof.'). En hij hapte toe. En zo staan zangeres/performer Wende Snijders en rapper Typhoon - oftewel Glenn de Randamie - op 4 mei in Carré voor een intiem, eenmalig optreden, georganiseerd door Theater Na de Dam.

Samen gaan ze muzikale kleur geven aan de avond van Dodenherdenking. Wende: 'Ik heb ja gezegd, ik vind het een eer. Ik voel de zwaarte nog niet van die avond. Al besef ik wel: het is een grote zaak. Ik wil me niet onwaarachtig verhouden tot de Tweede Wereldoorlog.'

Oorlogsfilms
Wat ze bedoelt: ze wil niet op een goedkope manier aan de haal gaan met de emoties die samenhangen met 4 mei. Dus heeft ze zich op 'die oorlog' gestort, leest ze oorlogsboeken (Is dit een mens van Primo Levi en HhhH, over Himmlers hersenen, van Laurent Binet), en kijkt ze naar oorlogsfilms en -documentaires.

'Oorlog brengt de extreme kant in mensen naar boven, extreme agressie en heldendom. Ik wil eigenlijk de meest gruwelijke dingen lezen, ik wil het heel letterlijk hebben. Terwijl ik aan de andere kant liever niet wil weten hoe wreed we in elkaar steken. Voor dit optreden kies ik voor een heel persoonlijke benadering. Typhoon en ik willen een gesprek aangaan met elkaar op het podium, we hebben niet de pretentie om de wereldvrede te bewerkstelligen in Carré.'

De ziel blootleggen
Typhoon: 'Oké, het voelt eigenlijk veel te groot aan: én direct in Carré én met Wende, maar het feit dat ik het zo eng vind, geeft ook aan dat ik het moet doen. Er zijn al zat plekken waar ik me comfortabel voel, dit is echt grensverleggend. Supereng. Maar ik vertrouw op Wende. Waarom precies weet ik niet, maar dit moeten we doen. We zullen de zwaarte van die dag nooit helemaal kunnen uitbeelden. We moeten 'de ziel' of de pijnplek blootleggen op onze eigen manier.

Na de Dam

In heel Nederland worden na de Dodenherdenking om 21.00 uur voorstellingen gespeeld die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog: Theater Na de Dam. Eén daarvan is het voor die avond samengestelde optreden van zangeres Wende Snijders en rapper Typhoon in Carré. Een optreden met het thema: 'Het naoorlogse zwijgen'. De twee artiesten brengen een muzikale performance onder regie van Ruut Weissman. Ze spelen eigen werk, brengen nieuwe teksten en schreven een nummer voor de herdenking. Er komt geen televisieregistratie van dit optreden. Naast Wende en Typhoon doet Adriaan van Dis ook mee aan deze avond.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden