Opinie

'We laten ons aanpraten dat we een racistisch volkje zijn'

De Nationale Ombudsman Guido van Woerkom werd onderworpen aan de nieuwe hype: leg oude uitspraken onder een vergrootglas. Overdrijf daar niet in, schrijft Marcel Duyvestijn.

Marcel Duyvestijn
Archiefbeeld. Beeld anp
Archiefbeeld.Beeld anp

Het woord racisme is weer helemaal terug. Het was goed te zien in de discussie over Guido van Woerkom.

Hij was een gerespecteerd voorzitter van de ANWB. Maar toen wilde hij Ombudsman worden. Ook dat ging aanvankelijk goed. Totdat 'Marokkanen' tegen zijn benoeming waren. Hij had namelijk ooit een domme grap over Marokkaanse taxichauffeurs gemaakt. En ineens spraken ook Kamerleden erover dat Van Woerkom er 'voor alle Nederlanders' moet zijn. Dan suggereer je toch dat niet zijn uitspraak racistisch is, maar de persoon zelf een racist is?

De Kamer mag dan hebben ingestemd met de aanstelling van Van Woerkom, het is duidelijk dat we een nieuwe fase in het integratiedebat zijn beland.

Negerzoen
We laten ons aanpraten dat we een racistisch volkje zijn. Volgens sommige publicisten heerst in Nederland een 'geïnstitutionaliseerd racisme'. Het zit overal en is diepgeworteld. Je kunt geen negerzoen eten of je krijgt hem in je gezicht. Als ik Zwarte Piet pepernoten laat strooien in mijn huis, ben ik een racist. De nuance is volledig verdwenen. Men schroomt niet om Anne Frank erbij te halen. De Holocaust is minstens zo erg als Zwarte Piet. Het is die vreselijke overdrijving die me stoort; niet het debat zelf, daar kun je best over praten.

Vóór de moord op Pim Fortuyn was elke uitspraak over 'buitenlanders' taboe. Na de moord mocht je alles zeggen. Nee, móést je alles zeggen. De pendule is nu weer terug. De tijd van benoemen is voorbij. Nu moet iedereen goed in zijn eigen archief kijken wat hij ooit gezegd heeft over een andere bevolkingsgroep. Hans Spekman zei bijvoorbeeld ooit dat je (jonge criminele) Marokkanen moest 'vernederen' tegenover de eigen groep. Toen een uitspraak die weinig stof deed opwaaien. Ook Diederik Samsom, die een tijdje straatcoach was, zei dat Marokkaanse jongens een monopolie op criminaliteit lijken te hebben; hij kreeg er pas drie jaar later van langs. Tofik Dibi duikelde de uitspraken op om aan te tonen dat de twee PvdA'ers minstens zo erg waren als Geert Wilders. Eigenlijk zijn alle PvdA'ers racistisch.

Domme uitspraak
Laat me duidelijk zijn. Racisme en discriminatie moet je aanpakken. Als iemand een domme uitspraak doet, moet je dat zeggen, maar maak het niet groter dan het is.

Wat vooral stoort, is het meten met twee maten. Eén van de 'Van Woerkom-is-een-racist'-roepers is Mohamed Azahaf, werkzaam als ambtenaar 'voor alle Amsterdammers in Oost'. Hij nam het initiatief voor een petitie tegen de nieuwe Ombudsman. Deze ambtenaar schreef in 2004, na de moord op Theo van Gogh: 'Joepie wat ben ik vandaag zo vrolijk oh zo vrolijk ben ik nog nooit geweest.' Daarna noemde hij Osama bin Laden een held, een 'ware moslim'.
Tja.

Kut-Marokkanen
Azahaf kreeg volledige bescherming van zijn baas, die hem een uitstekende schakel noemde tussen de straat en het beleid van het stadsdeelkantoor. Tegen mij zei hij: 'Ik was toen anders.' 'Dat mag ik hopen,' antwoordde ik. Echt veel spijt leek hij niet te hebben.

Het ligt er ook aan wie het zegt. Toen Rob Oudkerk tegen Job Cohen iets over 'kut-Marokkanen' zei, was het de burgemeester die zei dat het wel 'ónze kut-Marokkanen' zijn. Maar niemand die hem dat kwalijk nam.

Van Woerkom is echter geen Cohen. Hem werd het wel kwalijk genomen. Voorlopig zal Mohamed Azahaf geen 'joepie' kunnen roepen. Van Woerkom is immers toch benoemd, maar wel beschadigd. Benieuwd wie Azahaf nu de maat gaat nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden