De Campagne

'We laten de kiezer onze kont zien'

In Holendrecht zaten zestig senioren klaar voor het verkiezingsdiner. Maar waar bleven de kandidaten van de politieke partijen?

De senioren worden vermaakt met een quiz over groente en fruit, als blijkt dat er geen politicus is komen opdagen. Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)
De senioren worden vermaakt met een quiz over groente en fruit, als blijkt dat er geen politicus is komen opdagen.Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Naast de borden op de gedekte tafels liggen een krant met informatie over de verkiezingen, een pen voor het maken van aantekeningen en een petje voor de quiz. Zestig ouderen zijn in het grand café van het buurthuis op het Holendrechtplein in afwachting van het verkiezingsdiner.

Alleen: waar zijn de kandidaten? In Zuidoost hebben zich twaalf politieke partijen aangemeld voor de verkiezingen voor de nieuwe bestuurscommissie, samen goed voor meer dan honderd kandidaten. Er zal toch wel iemand een uurtje tijd hebben om naar Holendrecht te komen om een praatje te houden?

Niet dus, zegt organisator Lucas Geluk van Resto Van Harte met een diepe zucht. Alle partijen zijn via het stadsdeel uitgenodigd, maar de reacties vielen tegen. De PvdA wilde alleen komen als de partij mocht koken voor de ouderen. Maar de keuken was al vergeven aan Meer Maatjes, een lokale organisatie van vrouwen met overgewicht. Geluk: 'Dat kon ik niet meer veranderen. Ik stelde nog voor om eind maart te komen koken, maar dat had geen zin.'

De enige harde toezegging kwam van D66, maar ook die partij schittert nu door afwezigheid. Waar zijn de kandidaten dan toch? Er staan vanavond geen debatten of activiteiten op de agenda. Afhankelijk van het vertrouwen in de politiek zijn er twee mogelijke verklaringen. Of ze zitten thuis aan de keukentafel te pluizen in de meerjarenbegroting, op zoek naar financiële middelen om het leven van de bewoners van Zuidoost te verbeteren, of ze zitten met z'n allen samen in de bus naar een opnamestudio in het zuiden van het land om daar een carnavalskraker in te zingen met de titel 'We laten de kiezer onze kont zien'. Met op de b-kant: 'Ik heb een potlood met een rode punt'.

Hoe dan ook, het resultaat is dat Jaap van der Heijden er nu helemaal alleen voor staat. Terwijl de senioren het voorgerecht verorberen, vertelt de vrijwilliger van Pro Demos één en ander over de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Er is ogenschijnlijk geen sprake van grote geestdrift aan de tafels, maar als Van der Heijden vraagt wie willen gaan stemmen, gaan toch bijna alle petjes de lucht in.

Een man voegt er ongevraagd aan toe dat de politiek één grote gangsterbende is. Zijn vrouw naast hem zegt dat hij zich niet druk moet maken. Want: 'Dat doe ik ook niet.'

Bij gebrek aan kandidaten neemt Van der Heijden tussen het hoofdgerecht en het toetje ook het blokje debat voor zijn rekening. Hij legt de gasten uiteenlopende stellingen voor, en loopt langs de tafels om de meningen te peilen. Werkloosheid en misdaad worden genoemd als grootste problemen in de buurt, samen met de brommers die over het fietspad scheuren. Een mevrouw: 'Als ik bij mijn dochter op IJburg op bezoek ga, moet ik 2,40 per uur betalen aan parkeergeld. Zijn ze helemaal van de pot gerukt?'

Kans op een krop sla
Van der Heijden krijgt hulp van de dames van Meer Maatjes. Zij vullen nog een blokje met een quiz over groenten en fruit. Wie weet of wortels goed zijn voor de ogen of niet, maakt kans op een krop sla of een komkommer. Als klap op de vuurpijl mogen de senioren raden naar het gewicht van de quizmaster. De verslaggever krijgt een dreigende blik toegeworpen. 'Dit is niet voor in de krant.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden