Plus

'We kunnen de veiligheid van burgers niet garanderen'

Wie woensdagmorgen het centrum van Amsterdam betrad, deed dat op eigen risico. De politie voert actie: "Het is de harde werkelijkheid: we kunnen de veiligheid van burgers niet garanderen."

Actievoerende politieagenten delen flyers uit bij het Centraal Station in Amsterdam. Beeld Jean-Pierre Jans
Actievoerende politieagenten delen flyers uit bij het Centraal Station in Amsterdam.Beeld Jean-Pierre Jans

Als zich stipt om acht uur diverse groepen agenten naar de centrumzijde van het Centraal Station bewegen, vragen vooral toeristen zich af wat er aan de hand is. De flyers waarop staat dat er bij spoed gemaild moet worden of een voicemail moet worden ingesproken, zijn alleen in het Nederlands beschikbaar.

In totaal bewegen zich rond de honderdvijftig extra agenten door het station om aandacht te vragen voor 'de harde werkelijkheid'. "We kunnen de veiligheid van burgers met de huidige bezetting niet meer garanderen," zegt Gerrit van de Kamp van het Landelijk Actiecentrum Politie.

Op eigen risico
Tijdens de zogenoemde estafetteactie die begin juli is begonnen leggen politieagenten op verschillende dagen door heel Nederland tijdelijk hun werk neer. "Blijkbaar moet het zo ver komen." Na Den Haag en Utrecht is Amsterdam deze week het decor van de actie.

null Beeld anp
Beeld anp

'Betreden op eigen risico' is de leus van de actievoerende agenten die flyers uitdelen aan mensen die het centrum betreden. Aan de brug voor het station is een spandoek opgehangen en voor het inkomende verkeer bij de invalswegen eveneens.

Agenten in witte hesjes
Of de actie indruk maakt? "Ik geloof er niets van," zegt Vera Visser (65) die net het station binnenloopt. "Ik voel me veilig en dat blijft zo, maar ik kan begrijpen dat ze dit doen. Als we nu investeren in onze politiemensen hebben we er later profijt van, nog voor het te laat is."

Het is wat paradoxaal: er is een groot personeelstekort. Tegelijkertijd staan er honderdvijftig agenten in witte hesjes flyers uit te delen.

"Burgers worden niet gehinderd," garandeert Hans Schoones, voorzitter van vakbond de Algemene Nederlandse Politie Vereniging (ANPV). "Ook als jouw tas nu wordt gestolen, zorgen we dat je veilig bent, maar voor kleinere dingen rukken we niet uit."

Om tafel
"Dat is niet hoe het zou moeten zijn," zegt Joop van Vliet (65). "Sommige beroepsgroepen kunnen zich het recht van staken niet toe-eigenen. Dat is onverantwoordelijk. Er moet een andere manier zijn. Waarom maken wij burgers geen vuist met z'n allen? Voor onze veiligheid."

Om twaalf uur tijgen de agenten weer naar hun post of naar huis - "Sommigen zijn hier in hun vrije tijd". De politievakbonden gaan daarna in Den Haag om tafel met het ministerie van Veiligheid en Justitie voor de zoveelste ronde in de cao-onderhandelingen.

Wie denkt dat het de agenten slechts om meer loon te doen is, heeft het mis. "Het is niet onbelangrijk, maar we willen vooral meer mankracht. Ons plan is hartstikke reëel en het gaat gebeuren," zegt Schoones. "Nee het is nog niet bevestigd, maar het gaat gebeuren."

Lees ook: Politie past spandoek op Amsterdam CS aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden