Column

We kruipen niet langzaam uit de put, maar storten er juist met veel geraas in

Ewald Engelen. Beeld Floris Lok
Ewald Engelen.Beeld Floris Lok

Ik weet niet of u het hebt meegekregen, maar woensdag heeft de Europese Commissie haar halfjaarlijkse ramingen gepresenteerd. Ze zijn dra-ma-tisch! De eurozone krimpt dit jaar met 0,4 procent. Volgend jaar groeit zij met een schamele 0,1 procent. Pas voor 2014 voorziet de Commissie weer wat stevigere groei: 1,4 procent. Voor de Europese Unie als geheel is het beeld nauwelijks fraaier: 0,3 procent krimp in 2012, 0,4 procent groei in 2013 en 1,6 procent groei in 2014.

Over Nederland is de Commissie somber. Het bijbehorende rapport, getiteld Langzaam uit de put kruipen, leest als een loepzuivere aanklacht tegen de 18, pardon: 30, pardon: 46 miljard euro aan extra heffingen die Rutte I en II ons opleggen. Het grootste probleem is namelijk de afnemende consumptie: 1,2 procent krimp dit jaar, 0,8 in 2013, om pas weer te groeien in 2014. Onze consumptie is anno 2012 gezakt naar het peil van 2006. Oorzaak? Stijgende werkloosheid, loonmatiging en vooral: lastenverzwaringen. En dan is die nivellerende zorgpremie nog niet eens meegenomen.

En het wrange is dat ondanks lastenverzwaringen ter grootte van 15 procent van de begroting de staatsschuld alleen maar groeit: 68,8 procent dit jaar, 70,3 procent in 2014. Door begrotingstekorten, de verslechterende economie en - brisant - door de steunprogramma's voor Griekenland, Portugal en Ierland en de stortingen in EFSF en ESM. Oftewel: we kruipen niet langzaam uit de put, maar storten er juist met veel geraas in.

Wanneer trekken politici uit deze cijfers nou eindelijk eens de juiste conclusie: bezuinigen werkt niet. Ga maar na: in 2011 schreven twee van de zeventien eurolanden rode cijfers. In 2012 zijn dat er acht. In 2011 kampten zes eurolanden met dubbelcijferige werkloosheidspercentages. In 2012 zijn dat er negen.

Je kunt er vergif op innemen dat het in 2013 en 2014 niet beter wordt. Dit is de achtste opeenvolgende raming die (veel) slechter is dan de vorige. Dat haal je de koekoek! Zolang lastenverzwaren, lastenverzwaren, lastenverzwaren het enige is dat Brussel kan verzinnen, trekken de eurolanden elkaar alleen maar verder naar beneden.

Deze recessie komt niet van buiten maar is van eigen makelij. Veroorzaakt door politici die hardnekkig vasthouden aan een middeleeuws medicijn - aderlaten totdat de patiënt het begeeft - dat ons de depressie van de jaren dertig en de Europese burgeroorlog van de jaren veertig heeft gebracht.

Hoe lang pikken wij deze incompetentie nog? Wordt het geen tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid?

Mag ik 1 april suggereren? Dan verwacht de fiscus uw aangifte. U weet wat u te doen staat...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden