Column

'We hebben onszelf naar de afgrond gedemocratiseerd'

Theodor HolmanBeeld Wolff

'Ik ben voor Godwins. Wilders... ja, dat is een Hitler. En Trump, dat ligt voor de hand, dat zie je ook gewoon, dat is ook een Hitler. En dan hebben we Farrage, als je die hoort grappenmaken, denk ik: dat is echt een Hitler. En dan Marine Le Pen. Dat is echt de dochter van haar antisemitische vader, want mij maak je niets wijs. Dus dat is een Hitler. En dan heb je Filip de Winter, hoe je het ook wendt of keert, dat is een Hitler."

"Maak je een grapje of zo?"

"Nee, ik meen het, en ik sta daarin niet alleen. Dit zeggen de grootste intellectuelen in Nederland, hoor."

"Maar dat is toch volstrekte onzin. Hitler was duizend keer erger, en ..."

"Geert Mak vindt Trump een Hitler, en Joris Luyendijk ook. Dat zijn hele wijze mensen, hoor. Die weten wat ze zeggen."

"Het is flauwekul. Hou toch eens op!"

"Nee, ik hou niet op. We gaan de afgrond in, het einde van de beschaving."

"Onzin. We hebben nog de Senaat in Amerika, en ..."

"Allemaal Republikeinen en dat zijn fascisten. Allemaal Sarah Palins. En ik begrijp niet dat je ontkent dat we het einde van de beschaving meemaken. Jij bent degene die altijd zegt: het is gedaan met de absolute vrijheid van meningsuiting, onze democratie staat onder druk, na de Grieken kregen we de Romeinen en daarna de Middeleeuwen. Jij bent degene die zegt dat we naar de duistere Middeleeuwen gaan, Theodor. Voilà, hier komen ze aan, aangevoerd door Trump, Wilders, Marine Le Pen, en al die andere schoften. En het gaat honderd jaar duren."

"Alsof Trump het einde der tijden inluidt."

"Ja, dat doet hij. De leugen is aan de macht gekomen, in Europa rukken de schurken op, en waar moet ik straks met mijn kinderen heen? Jij bent oud, maar ik ben jong en wil ik mijn kinderen in zo'n wereld laten opgroeien? Waar moet ik heen?"

"Als we gewoon democratisch blijven dan ..."

"De democratie is niets meer waard. Hou toch op! Met die democratie van je komt straks Wilders aan de macht. Met die democratie is Trump aan de macht gekomen, en is de Brexit een feit geworden en is dat belachelijke Oekraïnereferendum nou een doodsteek voor Rutte. We hebben onszelf naar de afgrond gedemocratiseerd!"

"Mooi!"

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden