Weblog

'We hebben er alles aan gedaan, maar geen tocht'

Er komt dit weekend geen Elfstedentocht. Tijdens een persconferentie om 20.00 uur maakte Wiebe Wieling van de Vereniging Friese Elf Steden het slechte nieuws wereldkundig. AD.nl hield de persconferentie en het elfstedennieuws de hele dag bij. Herbeleef een dag van elfstedenkoorts hieronder nogmaals.

Redactie
null Beeld

20.21: De persconferentie wordt afgesloten. De journalisten worden bedankt voor hun komst.

20.20:
De Luts, Sloten het Slotermeer waren de grootste knelpunten. Pas vanmiddag kreeg Wieling voor het eerst het idee dat de tocht niet door zou gaan.

20.18:
De toertocht en de wedstrijdrijders uit elkaar houden, om zo een tocht mogelijk te maken, zal nooit een optie zijn voor de vereniging.

20.17:
'Op oud ijs heb je de beste vriesaangroei', zo luidt een oud Fries gezegde dat nu tijdens de persconferentie aangehaald wordt.

20.14:
'We hebben laten zien dat we alles uit de kast hebben gehaald. Meer hebben we er niet aan kunnen doen.'

20.12:
Erben Wennemars baalt. 'Ik ben enorm teleurgesteld. Ik had zo graag gewild', zegt de schaatser in DWDD.

20.11: Wieling: 'De dooi treedt in op zondag. Er zijn weerkaarten die voorspellen dat de vrieskou terugkomt. De hoop blijft er. Maar we speculeren er niet op. Als het zover komt, dan zijn we er klaar voor.'

20.10:
'Alle rayonhoofden hebben onderschreven dan we er meer aan gedaan hebben dan ooit. De waterschappen zijn gestopt met malen. We hebben er écht alles aan gedaan', zegt Wieling.

20.08:
Het besluit van de rayonhoofden werd met applaus ondersteund, meldt Wiebenga. 'Het was een mooie periode, die we niet hadden willen missen.'

20.02:
Wieling: 'Geen goed nieuws. Het ijs is nog te dun. Sommige ijsdiktes zijn 15 cm, maar bepaalde stukken 10 cm of minder. Bovendien is de ijskwaliteit niet overal goed. Het besluit is door alle rayonhoofden genomen. De vereniging betreurt het besluit, maar het is gewoon niet veilig.' Wieling bedankt alle vrijwilligers. Hij houdt nog een kleine slag om de arm, als het komende weken opnieuw gaat vriezen. Maar de kans dat we deze winter een Elfstedentocht krijgen, lijkt bijna nul.

19.59:
Voorzitter Wieling neemt plaats. Fotografen verdringen zich, ccamera's flitsen

19.55:
Alle journalisten hebben hun zitplaats ingenomen. De laatste microfoons worden afgesteld. Iedereen is er klaar voor. Er klinkt veel geroezemoes in de zaal.

19.50:
Om 20.00 uur geeft de vereniging een persconferentie, zo meldt DWDD. Dat duidt op een heel snel besluit. Wordt het ja, nee, of misschien?

19.37: Oud-ijsmeester Luppo Wolthuis meldt telefonisch in De Wereld Draait Door dat de eenden nog niet kwaken en dat betekent volgens Wolthuis dat het nog streng blijft vriezen.

19.32: De verslaggever van RTL Nieuws verwacht dat de persconferentie om half 10 begint. De rayonhoofden moeten allerlei verschillende getallen en gegevens bespreken.

19.28:
In de perszaal zitten alle cameraploegen klaar voor de persconferentie. Het kan nu elk moment bgeinnen, maar net zo goed wordt het nieuws pas na middernacht bekendgemaakt. Buiten speelt een dweilorkest hoempapamuziek. De vergadering van de rayonhoofden is strikt besloten. De pers krijgt er niets van mee.

19.09:
Zo ligt Stavoren, één van de elf steden, er momenteel bij. Prachtige beelden met een 360?-camera.

18.59:
De vergadering van de rayonhoofden staat op het punt van beginnen. Testje: weet u de elf Friese steden te liggen?

18.56:
In het dorp Balk, één van de belangrijkste knelpunten van de route, is het momenteel -4 graden. Een strenge nachtvorst is op komst, zo lijkt het.

18.52:
De NOS filmde de aankomst van de rayonhoofden bij de vergadering. Vier afzonderlijke ijsmeesters meldden ijsdiktes variërend van 10 tot 14 centimeter. Dat is niet voldoende; 15 cm is vereist.

18.50:
De eventuele Elfstedentocht levert de Vereniging Friese Elf Steden een omzet van 2 miljoen euro op. Alle 16.000 deelnemers moeten bij de start 125 euro neertellen om te mogen starten, zo meldt de Leeuwarder Courant.

Tijdens de inschrijving betalen de schaatsers te plaatse €125.

18.47:
De perszaal in Leeuwarden is nu al bomvol. Naast allerlei Nederlandse media, zijn ook twee Belgische cameraploegen present.

18.41:
Over twintig minuten begint de bijeenkomst van de rayonhoofden in Leeuwarden. Mogelijk volgt al binnen een half uur het verlossende woord, maar het kan net zo goed nachtwerk worden.

18.00:
Ziekenhuizen in de provincie hebben maatregelen genomen voor een eventuele tocht. Er is extra personeel paraat en operaties kunnen worden geannuleerd.

17.57:
Als er een Elfstedentocht komt, wordt er gereden op echt natuurijs. De Vereniging De Friesche Elf Steden ziet daarom niets in het idee van de Wageningse meteoroloog Bert Heusinkveld om met CO2-blokjes het ijs dikker te maken. Lees meer hier.

17.43: Tweevoudig winnaar Evert van Benthem wacht in Canada vol spanning af of het licht op groen gaat. Hij wil de tocht rijden met zijn drie zoons. Lees meer hier.

17.33:
Het onvermijdelijke Blauhúster Dakkapel gaat ervan uit dat de tocht doorgaat. Het dweilrokest heeft vanochtend gerepeteerd langs de route in Sneek, zo meldt Omrop Fryslan.

17.14:
Het 'officiële' Elfstedenlied van 2012 is inmiddels uit. Anneke Douma was in 1997 succesvol met het nummer 'Bonkefeart'. Vijftien jaar later heeft de zangeres samen met EditieNL-verslaggever Michiel Sampon dit nummer ingezongen. Carnavalssferen in Friesland!

Douma ondervindt stevige concurrenttie van Wolter Kroes, die eveneens 'hét Elfstedenlied' heeft geschreven.

16:46 Er duiken inmiddels ook meer pessimistische verhalen op over het al dan niet doorgaan. De kans erop is vandaag kleiner dan gisteren nog werd ingeschat. Twee rayonhoofden vinden het ijs nog niet dik genoeg om een Elfstedentocht te rijden. Dat zullen ze vanavond met de andere rayonhoofden bespreken in Leeuwarden. 'Een besluit over de datum van de wordt vanavond dan ook niet verwacht', aldus een van de rayonhoofden tegen de NOS.

16:25
Voor de wedstrijdrijders zit de belangrijkste generale repetitie er inmiddels op. In Emmen werd het Nederlands kampioenschap op natuurijs verreden. Jorrit Bergsma was de sterkste in een wedstrijd over 100 kilometer. Het was de tweede natuurijstitel in zijn carrière.

16:19 De Leeuwarder courant meldt dat een beslissing over het doorgaan van de tocht wel eens laat in de avond of in de nacht gaat vallen. De krant voorziet een lange vergadering van de rayonhoofden.

16:05
Schitterende beelden van de omgeving van het Slotermeer in het zuidwesten van Friesland, geschoten vanuit een helikopter.

15:55
Voetbalanalyticis René van der Gijp, die nooit te beroerd is om ergens een mening over te ventileren, zegt deze week in VI. 'Met sport heeft die hele Elfstedentocht natuurlijk niet zoveel te maken.' Lees HIER verder.

15:51
Het weer hoeft zondag geen spelbreker te zijn als wordt besloten op die dag de Elfstedentocht te houden. De laatste dagen werd in de weersvoorspellingen van dooi uitgegaan, maar volgens weerman Gerrit Hiemstra van de NOS valt dat met 2 à 3 graden boven nul en weinig kans op neerslag mee.

15:42 Ook bij onze oosterburen houdt de tocht de gemoederen bezig: Niederländer hoffen auf 'nationalen Orgasmus' kopt focus.de.

15:12
De elfstedenkoorts had Nederland wel vaker in zijn greep, maar lang niet altijd betekende dat ook dat de 'tocht der tochten' daadwerkelijk werd verreden. Meer dan eens gooiden de weersomstandigheden roet in het eten. Lees HIER het verhaal.

15:10
Via Marktplaats bieden particulieren inmiddels hun logeerkamer te huur aan. Dat is niet goedkoop. Voor een tweepersoons-logeerkamer in het centrum van Leeuwarden dient u 180 euro per nacht neer te tellen. Wilt u in de woonkamer op een luchtbed? Dat kan voor 70 euro per persoon.

14:59
72 gelukkige zuiderburen zijn ingeloot voor de tocht, maar ook voor de pechvogels is er goed nieuws. Op veel plaatsen in België is het natuurijs dik genoeg om de ijzers onder te binden. Onder andere op een plas bij de plaats Mol wordt al druk geschaatst.

14:52
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden meldt dat Schaatsen op ijs al vanaf de vroege Middeleeuwen gebeurde. Schaatsen deed men op 'glissen': botten van dieren die aan de onderkant glad werden gepolijst. Vervolgens boorde men er een paar gaten in, werden ze ze onder je schoenen gebonden en glijden maar! Het museum zegt een aantal mooie exemplaren van deze glissen in de collectie te hebben.

14:46 De officiële website van de Koninklijke Vereniging De Friese Elfsteden hult zich vooralsnog in stilzwijgen over het al dan niet doorgaan van de tocht.

14:38
Luchtvaartmaatschappij KLM meldt dat deelnemers van de Elfstedentocht die op de eventuele dag van het evenement een vlucht hebben geboekt, deze gratis kunnen omboeken.

14:30
De Leeuwarder Courant meldt dat er een webcam is geïnstalleerd op het plein waar de opbouw van de tent waar de winnaars worden gehuldigd al in volle gang is.

14:15
Weerman Marco Verhoef van Weerplaza is somber over het terugkeren van de winter midden volgende week. Volgens hem liggen de temperaturen tussen de -2 en +7 graden. 'Dat kan je amper een serieuze koudeperiode noemen,' aldus de weerman.

14:00
De toestand van het ijs: Voor het eerst is er vandaag op twee plekken in de route van de Elfstedentocht ijsdikte gemeten dat voldoet aan de minimumvereisten voor de tocht. Het gaat om de rayons Bartlehiem en Birdaad, zo meldt de NOS.

De gemeten diktes schommelen tussen 11 en 15 centimeter in Bartlehiem en 14 à 15 centimeter in Birdaard. Maar, zo bericht de omroep, ook in deze twee rayons is er erg dun ijs gemeten dat de 10 centimeter nog niet haalt. In andere gebieden liggen de diktes tussen de 8 en 13 centimeter.

13:45 Mogelijke spelbreker is natuurlijk het weer. Een tocht na het weekend lijkt alvast uit den boze omdat er in de loop van zondag een serieuze dooiaanval te verwachten is. Weerman Piet Paulusma verwacht nog wel twee nachten met matige tot strenge vorst voor het weekend. Inmiddels sijpelen er voorzichtige verwachting naar buiten dat er midden volgende week een nieuwe koudeperiode aan zit te komen.

De rayonhoofden in vergadering, in rode trui voorzitter Wiebe Wieling. Beeld anp
De rayonhoofden in vergadering, in rode trui voorzitter Wiebe Wieling.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Dit bed kost 180 euro per nacht. Foto Marktplaats Beeld
Dit bed kost 180 euro per nacht. Foto Marktplaats
In Balk wordt op professionele wijze de dikte van het ijs gemeten. Beeld anp
In Balk wordt op professionele wijze de dikte van het ijs gemeten.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden