Opinie

'We gaan toch niet eigenhandig Jantjes toekomst verpesten?'

We moeten niet zeuren over het matchingsysteem, zegt Hank Wouw in een ingezonden brief. Als een kind op een andere school belandt, is dat niet het einde van de wereld. Caroline en Paul Grimmelikhuijse vinden het systeem juist een crime, hun zoon werd uitgeloot voor zijn top vijf.

Het Barlaeus Gymnasium. De zoon van Caroline en Paul Grimmelikhuijse is uitgeloot voor de vijf categorale gymnasia in Amsterdam. Beeld Jan-Dirk van der Burg
Het Barlaeus Gymnasium. De zoon van Caroline en Paul Grimmelikhuijse is uitgeloot voor de vijf categorale gymnasia in Amsterdam.Beeld Jan-Dirk van der Burg

Hank Wouw:
De problemen met het systeem dat Amsterdamse kinderen matcht met hun nieuwe school zijn ontluisterend. Een deel van de jeugd moet het nagenoeg gratis onderwijs waarmee ze alle kansen wordt geboden op een succesvolle, gelukkige toekomst op een ándere plek gaan volgen dan gehoopt. Een gotspe.

'Als ik niet gemotiveerd ben, haal ik slechte cijfers,' waarschuwde Jantje al. Als gemeente willen we het toch niet op ons geweten hebben dat we eigenhandig de toekomst van Jantje verpesten?

En Miesje moet ineens een stuk gaan fietsen. Nou kun je zeggen: dat doet bijna iedere scholier buiten de Randstad, maar onze mollige schat is dat gewoon niet gewend. Het is dan ook niet meer dan terecht dat Het Parool dagelijks uitgebreid aandacht besteed aan deze derdewereldtoestanden.


Caroline en Paul Grimmelikhuijse:
Onze zoon is uitgeloot voor de vijf categorale gymnasia van Amsterdam. Botte pech en uiteindelijk moet je concluderen dat er te weinig capaciteit is voor alle aanmeldingen.

Hij is willekeurig geplaatst op het Metis Montessori Lyceum, maar montessorionderwijs is absoluut niet geschikt voor hem. Daarom hebben we deze plaats teruggegeven en hopen dat een ander kind er blij mee is.

Nu blijkt dat tientallen kinderen helemaal niet meegeloot hebben, kun je maar één conclusie trekken: de hele loting moet over! Moreel is men daartoe nu verplicht ten opzichte van deze kinderen en waarschijnlijk is het juridisch noodzakelijk.

Gevolg is dat andere kinderen worden gedupeerd en de puinhoop en het verdriet groter en groter worden. Wij wensen het stadsbestuur veel sterkte en wijsheid toe bij de zoektocht naar een min of meer acceptabele oplossing. Voor onze zoon gaan we dat proces niet afwachten en we hebben een gymnasium buiten Amsterdam gezocht en gevonden.

Dat is wel een kleine twintig kilometer weg, maar wij zijn opgelucht dat we passend onderwijs hebben gevonden.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie achter te laten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden