Plus

'We blijven jagen op versleutelde telefoons'

De recherche denkt met de arrestatie van een aantal verdachten opnieuw een door duizenden criminelen gebruikt netwerk voor versleutelde communicatie te hebben opgerold.

Medewerkers van de politie bij het pand aan de Plantage Muidergracht waar het bedrijf van vader en zoon V. was gevestigd. Beeld Maarten Brante
Medewerkers van de politie bij het pand aan de Plantage Muidergracht waar het bedrijf van vader en zoon V. was gevestigd.Beeld Maarten Brante

Veel criminelen lieten hun communicatie afschermen via zogeheten PGP-smartphones (vernoemd naar het versleutelprogramma Pretty Good Privacy) van het netwerk Ennetcom, dat vorig jaar april werd ontmanteld.

Tientallen, waarschijnlijk honderden gebruikers lijken daarna te zijn overgestapt op het nu ook opgerolde netwerk van vader en zoon Frank en Alan V. aan de Plantage Muidergracht in de Amsterdamse binnenstad.

Dat zegt Gert Ras, hoofd van het Team High Tech Crime van de landelijke recherche. "Met Ennetcom hebben we vorig jaar de grootste aanbieder van versleutelde telefonie ontmanteld. Vervolgens is een behoorlijk aantal klanten naar de nu binnengevallen bedrijven overgestapt."

Volgens u gaat het weer vooral om criminelen?
"Ja. Net als na de actie tegen Ennetcom hebben we alle gebruikers benaderd met de vraag zich te melden als ze zogeheten geheimhouders zijn van wie de communicatie legitiem afgeschermd moet blijven. Nul klanten van Ennetcom hebben zich gemeld met de mededeling dat ze níet crimineel zijn. We voorzien dat nu weer. Het businessmodel van de aanbieders van PGP's is gericht op het faciliteren van criminelen."

Wat voor type criminelen denkt u te hebben getroffen?
"Criminelen die de misdrijven plegen waarvan Nederland wakker ligt. Liquidaties, internationale drugshandel, dat soort zware criminaliteit."

In het onderzoek naar Ennetcom is in Canada een server in beslag genomen waaruit de opsporingsdiensten een enorme berg data halen waarmee ze vele misdrijven alsnog hopen op te lossen. Hoe zit dat nu?
"We kunnen vanwege het onderzoeksbelang nog niet zeggen waar de servers uit deze zaak draaien. De hoofdverdachten hebben natuurlijk gezocht naar plekken op de wereld waar de overheid ze weinig in de weg zit. Toch hopen we ook hier belangrijke informatie uit de servers te halen."

Hoe groot is die kans?
"Dat is lastig in te schatten. Dat deze dienstverlening aan criminelen nu is komen te vervallen, is al prima. Als we aan de hand van metadata verbanden tussen gebruikers kunnen zien, is dat nog beter. Kunnen we ook de inhoud van berichten lezen, zoals bij Ennetcom fantastisch lukt, dan hebben we de jackpot."

undefined

Hoe kan het dat criminelen toch via deze PGP-smartphones blijven communiceren nadat in de zaak Ennetcom zoveel bewijs tegen gebruikers gevonden lijkt te zijn?
"Ze moeten toch afgeschermd communiceren, want de criminele zaken gaan door. Kennelijk bestond het vertrouwen dat het hier wel veilig was, maar wij blijven doorgaan met het najagen van aanbieders."

In het pand van vader en zoon V. aan de Plantage Muidergracht is een miljoen euro aan contanten gevonden. De waarde van het pand, waarop beslag is gelegd, wordt geschat op 1,6 miljoen. Een boerderij van zoon Alan in Berkhout, waarop ook beslag is gelegd, wordt voor 6 ton aangeslagen. Ook zijn dertien bolides in beslag genomen: Mercedessen, Porsches, Audi's. Verder is beslag gelegd op honderden telefoons, vele simkaarten en 57 bankrekeningen.

Wat gaat er met al die spullen gebeuren?
"Die dienen eerst als bewijs. De rechter moet later beslissen of ze ook worden afgenomen."

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden