Update

We Are Here op zoek naar nieuw onderkomen

De ongedocumenteerden van We Are Here zijn maandag uit de woningen in de Rudolf Dieselstraat in Oost vertrokken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

We Are Here moest maandagochtend om uiterlijk 12 uur de woningen in de Rudolf Dieselstraat verlaten die ze sinds eind maart bezetten. Dat deden ze onder toeziend oog van de politie en de nodige media.

De spullen uit de woningen werden in een busje geladen. Woningcorporatie Ymere, eigenaar van de woningen die binnenkort worden gesloopt, was ook aanwezig. De panden worden later dichtgespijkerd en gesloopt.

(Tekst loopt door onder video)

De groep probeerde zondag een onderkomen te kraken op de Hoogte Kadijk en maandag op de Weesperzijde. In beide panden bleken mensen aanwezig.

Bij de poging van maandagochtend op de Weesperzijde vonden volgens de politie binnen "wat schermutselingen" plaats. Daarbij liep een persoon een schram op, die daarvan aangifte gaat doen. Ook zijn binnen enkele deuren vernield. De politie onderzoekt wie daarvoor verantwoordelijk is.

Vergiskraak
De ongedocumenteerden betrokken eind maart de leegstaande woningen in Oost. De kraakactie leidde tot veel ophef door enkele incidenten die ermee gepaard gingen. Zo werd tot twee keer toe een zogenoemde 'vergiskraak' gedaan in een bewoonde woning.

Bij een daarvan stond een bewoonster onder de douche. Ook zouden medewerkers van Ymere, eigenaar van de panden, en leegstandsbeheerder Camelot zijn bedreigd en ontstond er een conflict tussen leden van Identitair Verzet en een groep antifascisten.

Het is voor We Are Here steeds moeilijker een onderkomen te vinden, zegt Jone. "De afgelopen jaren maakte niemand zich druk om ons, maar nu is alles wat we doen landelijk nieuws."

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam wil op korte termijn een 24 uursopvang openen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar die laat nog even op zich wachten.

De ongedocumenteerden van We Are Here hebben aangegeven dat ze hier geen gebruik van willen maken. "We willen een definitieve oplossing voor onze situatie," zei een woordvoerder.

Onacceptabel
In een reactie laat staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie) weten dat de overlast die de ongedocumenteerden van We Are Here veroorzaken met het kraken van Amsterdamse panden "natuurlijk volstrekt onacceptabel'' is. Maar hij wijst erop dat het bewaren van de openbare orde en het tegengaan van kraken aan politie, justitie en burgemeester is.

Harbers hekelt de leden van de actiegroep, die "alles in het werk stellen om rechterlijke uitspraken naast zich neer te leggen en hun vertrek uit Nederland te frustreren."

Mensen zonder verblijfsvergunning zijn verplicht te vertrekken en zijn daarvoor zelf verantwoordelijk, stelt de staatssecretaris. Maar "als iemand niet vertrekt kan de overheid ook over gaan tot gedwongen vertrek".

Lees ook: Wat nu voor We Are Here? "Overal waar we komen, is politie"

We Are Here probeert een pand op de Weesperzijde te kraken Beeld ANP
We Are Here probeert een pand op de Weesperzijde te krakenBeeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden