We Are Here: nieuwe buren van burgemeester Halsema

We Are Here heeft een nieuw pand gekraakt. Om de hoek bij burgemeester Halsema, zoals het vluchtelingencollectief het zelf noemt, houdt het sinds zondagmiddag een huis aan de Leidsegracht bezet.

Bart van Zoelen
De ambtswoning van Halsema aan de Herengracht. Beeld anp
De ambtswoning van Halsema aan de Herengracht.Beeld anp

Het gaat om de vrouwengroep van We Are Here. Ze noemen zich de nieuwe buren van Femke Halsema, ook al ligt het gekraakte pand op enkele honderden meters afstand van de ambtswoning die de burgemeester later dit jaar zal betrekken. De vrouwen willen graag in gesprek komen met de burgemeester die ze meteen maar uitnodigen op de koffie, schrijven ze in een persbericht.

Ze voelen zich niet serieus genomen door de Immigratie en Naturalisatie Dienst IND, 'een bureaucratisch systeem dat niet werkt'. Ze willen de burgemeester ervan overtuigen dat hun asielverzoek alleen om die reden is afgewezen en omdat de IND uitgaat van 'restrictief beleid en anti-migratiesentimenten'. Dat een deel van de groep na lang volhouden alsnog een verblijfsvergunning heeft gekregen zien ze als het bewijs daarvoor.

Al zes jaar trekt We Are Here al krakend door de stad om de situatie van ongedocumenteerde vluchtelingen onder de aandacht te brengen. Vandaag moesten ze het eerder deze zomer gekraakte pand in Slotervaart verlaten. Eerder kraakte de vrouwengroep al een gebouw aan de Burgemeester Roëllstraat in West en in de Eerste van Swindenstraat in Oost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden