We Are Here naar opvang Havenstraat

De ongeveer zestig ongedocumenteerde vluchtelingen van We Are Here hebben besloten dat ze naar de nachtopvang in de Havenstraat in Amsterdam gaan.

Aan het eind van de middag verzamelen de in Amstelveen uitgezette migranten zich bij de Havenstraat, om zich groepsgewijs te melden bij de portier Beeld Het Parool
Aan het eind van de middag verzamelen de in Amstelveen uitgezette migranten zich bij de Havenstraat, om zich groepsgewijs te melden bij de portierBeeld Het Parool

We Are Here meldt zich maandagmiddag eindelijk bij de bed, bad & broodopvang. De voormalige gevangenis aan de Havenstraat is al langer beschikbaar als nachtonderkomen voor migranten zonder papieren.

Aan het eind van de middag verzamelen de in Amstelveen uitgezette migranten zich hier, om zich groepsgewijs te melden bij de portier. Er is een bed, een douche en ontbijt, als er genoeg capaciteit is. Morgen om 9.00 uur moeten de uitgeprocedeerden weer de straat op.

Druk
Waarom nu wel naar de opvang? "Omdat er geen alternatieven meer zijn," legt Marjan Sax uit, die de groep ondersteunt. "Een nieuw onderkomen vind je simpelweg niet op zo'n korte termijn."

We Are Here onttrok zich altijd aan de nachtopvang, om hiermee druk te houden op de gemeente en landelijke politici, zodat een 24-uursopvang zou worden geopend.

Amsterdam heeft inmiddels beloofd om deze gewenste opvang te realiseren, maar wethouder Rutger Groot Wassink weet nog niet wanneer die open gaat.

Onrust
Eerder op de dag besloot de rechter dat We Are Here uit het gekraakte onderkomen in Amstelveen weg moest. De rechter woog mee dat de groep de afgelopen weken tot twee keer toe een bewoond gebouw had betreden, een 'vergiskraak' die gelijk staat aan huisvredebreuk.

De onrust waarmee dat gepaard ging, de tegenacties die dit uitlokte en de overlast die We Are Here veroorzaakte werden simpelweg te groot, oordeelde de rechter. Het kraken moest stoppen.

Er zijn steeds minder leegstaande gebouwen beschikbaar. Bureau's die anti-kraakbewoning aanbieden, doen goede zaken sinds de aandacht voor We Are Here is opgelaaid.

Of de activisten van We Are Here in de BBB-locatie Havenstraat zullen blijven tot de 24-uursopvang de deuren opent, kon Sax niet zeggen. Maar voorlopig zit de groep dan eindelijk op de plek waar Amsterdam hen al die jaren wilde hebben.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden