Wc-bedrijf Casa Rosso vanwege fout geld geblokkeerd

De uitbaters van sekstheater Casa Rosso willen een toiletbedrijf op de Wallen openen, maar de gemeente ligt dwars. De reden: het pand is gefinancierd door de veroordeelde vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg.

Sekstheater Casa Rosso op de Oudezijds Achterburgwal. De uitbaters willen even verderop op de gracht een toiletbedrijf beginnen Beeld Mats van Soolingen
Sekstheater Casa Rosso op de Oudezijds Achterburgwal. De uitbaters willen even verderop op de gracht een toiletbedrijf beginnenBeeld Mats van Soolingen

Geld stinkt niet, moeten ze bij Casa Rosso hebben gedacht. Maar bij de gemeente meent men dat aan crimineel geld altijd een luchtje blijft zitten. Ook na dertien jaar.

Op de Oudezijds Achterburgwal 86 willen de uitbaters van Casa Rosso een wc-bedrijf beginnen: tegen betaling kunnen bezoekers van de Wallen er naar de wc.

Cor van Dijk, directeur van het bedrijf achter Casa Rosso, legt uit: "De invaliden en de dames moeten naar een café als ze op de Wallen naar de wc willen. Daar staan ze tot hun enkels in de viezigheid. Daar willen wij wat aan doen. Wij zitten natuurlijk in het erotisch entertainment, dus het idee is dat het lijkt alsof je een bordeel inloopt als je naar de wc gaat. Je kunt er ook kaartjes kopen voor Casa Rosso. Sexy Loo, moet het heten."

Verdachte geldstroom
Het idee is er, maar voorlopig gebeurt er niets. De gemeente weigert de bouwvergunning te geven die noodzakelijk is om het toiletconcept te realiseren. Dat komt door een verdachte geldstroom uit het verleden: op het pand rust een hypotheek die in 2003 is afgegeven door de gevallen vastgoedtycoon Jan-Dirk Paarlberg (59).

Paarlberg is onherroepelijk veroordeeld tot vier jaar cel voor witwassen en lidmaatschap van de criminele organisatie rondom Willem Holleeder, die zakenlieden afperste.

De vermogende Paarlberg speelde een cruciale rol in de afpersing van Willem Endstra. Die maakte gedwongen zeventien miljoen euro over naar Holleeder en deed dat vooral via rekeningen van Paarlberg. Een deel van dat geld werd in naam van Paarlberg geïnvesteerd op de Amsterdamse Wallen.

Gedwongen
Een van de panden die met het geld werden gefinancierd, is het grachtenpand op de Oudezijds Achterburgwal, waar Casa Rosso nu het toiletconcept wil vestigen.

Casa Rosso huurt het van de huidige eigenaar Marcel Kaatee (58), een bekende naam op de Wallen. Hij is de uitbater van een paar gokhallen in de Molensteeg en de Oudezijds Achterburgwal, maar justitie herhaalt ook dat Kaatee de 'boekhouder' en 'adjudant' van Willem Holleeder is.

Dat zei justitie ook nadat het gerechtshof Kaatee in 2009 had vrijgesproken van alle verdenkingen, waaronder witwassen. De kwalificaties leiden tot grote frustratie bij Kaatee, die er telkens op wijst nooit te zijn veroordeeld.

17 miljoen

Willem Endstra maakte onder dwang zeventien miljoen euro over naar Willem Holleeder en deed dat vooral via rekeningen van Paarlberg. Een deel va dat geld werd geïnvesteerd op de Wallen

Kaatee heeft het pand op de Oudezijds Achterburgwal in 2002 gekocht, in een vastgoedtransactie waarbij hij in totaal vijf panden overnam van Willem Endstra. Het geld voor die deal leende Kaatee van Endstra, al zei die voor zijn dood tegen rechercheurs dat hij het vastgoed gedwongen had afgestaan.

Rode vlag
Een half jaar na de overdracht ontvangt Kaatee van de buitenlandse vennootschap Wilbury Ltd. een miljoenenhypotheek op de panden. Later blijkt dat achter Wilbury een oude bekende schuilgaat: Jan-Dirk Paarlberg. In de theorie van justitie was de hypotheek van Wilbury een papieren werkelijkheid en ging het om afpersingsgeld. Sindsdien is Kaatee persona non grata bij de gemeente, die in 2012 al zijn gokhallen sluit.

Nu komt ook Casa Rosso er achter dat het niet eenvoudig is om vergunningen te krijgen als Kaatee eigenaar is van het vastgoed. Dinsdag staan de partijen voor de Amsterdamse rechter. De gemeente wil niet reageren.

Volgens Douwe op de Hoek, advocaat van Kaatee en Casa Rosso, hadden veel ambtenaren het toiletconcept juist graag in de panden van Kaatee gezien. "Maar zodra het bij de gemeentelijke juristen komt, is het anders. Die kennen de achtergrond en kijken vooral naar de oude lening. Er is veel waaruit blijkt dat bij de naam van Kaatee nog altijd een rode vlag staat."

Niet relevant
Volgens de raadsman zijn de leningen 'niet meer relevant,' omdat inmiddels beslag is gelegd op bezittingen van Paarlberg. Zij stellen dat een Bibob-onderzoek, waarmee wordt onderzocht of er criminele geldstromen zijn, deels tot dezelfde conclusie is gekomen, al waarschuwt het rapport wel voor de mogelijkheid dat 'wederrechtelijk verkregen voordeel' kan worden benut.

"De gemeente beschouwt de lening ten onrechte als gevaarlijk," zegt Op de Hoek. "Kaatee is als geheel bonafide aangemerkt, maar hij heeft de pech dat die panden ooit zijn gefinancierd met een lening die later uit fout geld bleek te bestaan. Dat heeft Kaatee nooit geweten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden