Waterzuivering met korrels blijkt effectief en goedkoper

Het zuiveren van huishoudelijk afvalwater met speciale korrels is effectief. De zuivering verbruikt 40 procent minder energie dan de traditionele rioolwaterzuivering (rwzi). De bouw van een installatie met korrels is goedkoper, er zijn minder chemische stoffen nodig tijdens het zuiveringsproces en het bouwwerk neemt ook nog eens veel minder ruimte in.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Epe die gebruik maakt van de Neredakorrels. Beeld anp
De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Epe die gebruik maakt van de Neredakorrels.Beeld anp

Dat concludeert het kennisinstituut van de waterschappen STOWA vrijdag. Het instituut heeft 2 jaar lang in de gaten gehouden hoe het gaat met de eerste waterzuivering op basis van zogenoemde Neredakorrels. Deze installatie van het waterschap Vallei en Veluwe is in Epe gebouwd.

De korrels zijn een vinding van TU Delft en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. De korrels worden gevormd door bacteriën die het aangevoerde afvalwater schoonmaken. Waterzuivering met bacteriën is al 100 jaar oud, maar door de nieuwe technologie kan het hele zuiveringsproces in één hoge tank plaatshebben, terwijl het vuile water op een gewone rwzi van de ene tank naar de andere wordt gepompt en er zuurstof moet worden toegevoegd.

De korrelzuivering in Epe maakt afvalwater van 37.000 huishoudens schoon. Vallei en Veluwe wil ook op andere plekken met korrels gaan werken. Dat gebeurt ook al in Groningen (Garmerwolde) en Overijssel (Vroomshoop). De technologie is ondertussen al verkocht aan Groot-Brittanië en Brazilië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden