Update

'Waterschapsbelasting steeds grotere last voor burger'

De rekening van de waterschappen gaat steeds meer naar de burgers en minder naar de boeren. Dat blijkt uit berekeningen die het onderzoeksinstituut Coelo uit Groningen op verzoek van Nieuwsuur maakte. Het tv-programma brachtt de resultaten zondag naar buiten.

De kosten van onder meer dijkverzwaringen komt steeds meer bij de burger terecht.Beeld anp

Sinds het jaar 2000 betalen agrariërs 65 miljoen euro minder aan waterschapslasten, terwijl de lasten voor de burgers met 650 miljoen euro zijn gestegen, aldus de onderzoekers.

Vooral bij het beheer van het watersysteem komt de rekening meer en meer op het bordje van de burger terecht. Het betreft zaken als dijkversterkingen, maatregelen om de kwaliteit van het water te verbeteren en ecologische plannen.

Van de 1,3 miljard aan heffingen voor deze taken wordt 90 procent betaald door de burgers (en een heel klein deel van de bedrijven) en 10 procent door de boeren. 14 jaar geleden was de verhouding nog 70 tegen 30 procent.

Droge voeten voor de burger
De Unie van Waterschappen bevestigt de verschuiving. Volgens voorzitter Peter Glas heeft die te maken met wetgeving en met verandering van werkzaamheden om de burger droge voeten te garanderen en de ecologie van het water te bevorderen. 'Daarbij gaat het om grote investeringen voor iedereen, en er wonen nu eenmaal meer mensen in de stad dan op het platteland', aldus Glas in een reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden