Video

Waterschap laat dijk in de buurt van Schiphol bewust doorbreken

Een dijk die een poldertje in de buurt van Schiphol eeuwenlang tegen het water heeft beschermd, is vanmorgen bezweken. Dat was geen ongeluk, maar een welbewuste actie. Wetenschappers keken geïnteresseerd mee terwijl de dijk het begaf.

De dijk tijdens de bezwijkproef Beeld Screenshot Youtube/STOWA
De dijk tijdens de bezwijkproefBeeld Screenshot Youtube/STOWA

Normaal gesproken zorgen waterschappen ervoor dat polders droog blijven, maar voor een keer heeft hoogheemraadschap Rijnland het tegenovergestelde gedaan. Dat gebeurde in de Leendert de Boerspolder, een eilandje in de Kagerplassen. Het gebiedje is voortaan overloopgebied en 'natte natuur'. Omdat de dijk daarom toch weg moest, ontstond voor wetenschappers een uitgelezen kans om meer te weten te komen over de sterkte van dijken op veen.

De zogeheten bezwijkproef duurde enkele weken. Stukje bij beetje is de dijk verzwakt door hem te verzadigen met water. Wetenschappers van onder meer de TU Delft hielden met hun meetapparatuur nauwlettend in de gaten hoe de dijk eraan toe was. Woensdagmorgen om 06.30 uur was de doorbraak een feit. 'Bijna zoals de wetenschappers hadden voorspeld,' aldus het hoogheemraadschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden