Waternet wil met zelfvarende 'stofzuiger' het vuil uit de grachten vissen

Jaarlijks vist Waternet ongeveer 270.000 kilo zwerfvuil uit de Amsterdamse wateren. Een fikse klus. Op niet al te lange termijn moet een autonoom varende drijfvuilcollector de bagger- en drijfvuilnisvissers ondersteunen.

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in opdracht van Waternet de drijfvuilnisboot. Beeld Jantine de Groot

Het autonome vaartuig, geïnspireerd op zelfrijdende auto's, dient als aanvulling op het zware werk dat bagger- en drijvuilnisvissers momenteel verrichten. Adviseur John de Rouw van Waternet is één van de aanjagers van het project en legt uit waarom een onbemande 'stofzuiger' een aanwinst voor de Amsterdamse grachten betekent.

'Het schoonhouden van de Amsterdamse waterwegen is één van de kerntaken van Waternet. Het is een arbeidsintensieve klus waarbij het inzamelen met behulp van grijpers gebeurt en het overige vuil met de hand uit netten wordt gehaald. We kunnen wel wat innovatieve hulp gebruiken.'

Prototype
Nautonomous is een elektrisch aangedreven boot, die is voorzien van een transportband aan de voorkant waarmee het drijvende vuil uit het water kan worden gehaald. Het opgeviste vuil wordt vervolgens in een verzamelbak gedeponeerd. Alles wat Nautonomous aan afval oppikt, wordt gerecycled.

Het prototype wordt vooralsnog met een afstandbediening bestuurd maar in de nabije toekomst moet het vaartuig op eigen inzicht voor propere grachten gaan zorgen.

Om te voorkomen dat de Nautonomous straks tegen de passerende rondvaartboten opbotst en nietsvermoedende eenden ongevraagd oppikt, zijn een tiental studenten van de Hogeschool van Amsterdam bij het project betrokken. Daan Zeeuwe (21) is student Technische Informatica en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de soft- en hardware van de nautonomous. 'Dankzij een laserscanner kan de boot straks zijn omgeving 'zien'. Op die manier kan de Nautonomous zich een veilige weg banen tussen de obstakels van het water,' legt hij uit.

Voorschot
'Het is een zeer toegankelijk en aanwezig project voor het publiek,' zegt Zeeuwe. 'Dat is belangrijk denk ik, het is een voorschot op de toekomst waarin robots een grotere rol gaan spelen in het dagelijks leven.'

Het duurt nog even voordat de Nautonomous zijn debuut in de grachten zal maken. Voorlopig worden nog proefritjes gevaren in de Amstel nabij het hoofdkantoor van Waternet.

Beeld Jantine de Groot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden