Update

Waterig compromis op klimaattop

De klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban heeft afgelopen nacht een waterig compromis opgeleverd. Harde afspraken werden niet gemaakt, alleen toezeggingen om rond 2015 een nieuw klimaatverdrag af te sluiten. Dat moet rond 2020 in werking treden.

Vermoeide deelnemers aan de klimaattop in Durban.Beeld AFP

De top duurde anderhalve dag langer dan gepland. Het overleg werd overschaduwd door meningsverschillen. De Europese Unie, ontwikkelingslanden en eilandstaten die dreigen te verdwijnen onder de stijgende zeespiegel wilden bindende afspraken maken over de vermindering van CO2-uitstoot. Belangrijke vervuilers als China, India en de Verenigde Staten wilden echter alleen vrijwillige toezeggingen doen.

Verlengen Kyoto Protocol
De deelnemers aan de klimaattop in Durban besloten zondag wel het Kyoto Protocol te verlengen. Dat verdrag uit 1997, waarin was afgesproken de CO2-uitstoot te verminderen, zou volgend jaar aflopen. China, India en de VS deden echter niet mee aan 'Kyoto', en de andere landen mogen zelf bepalen of ze opnieuw deelnemen. Japan, Rusland en Canada zijn dat niet van plan, hebben ze zondag aangegeven.

Ondanks het uitblijven van harde afspraken zegt de Nederlandse staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) tevreden te zijn over de klimaattop in Durban. 'Met dit pakket van afspraken komt er eindelijk een klimaatverdrag in zicht dat van alle landen is', laat hij in een verklaring weten.

WNF: Slap klimaatakkoord
Regeringen hebben gefaald in het maken van harde afspraken om klimaatverandering tegen te gaan. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) vanochtend gezegd in reactie op het akkoord dat afgelopen nacht is bereikt in het Zuid-Afrikaanse Durban. De natuurorganisatie spreekt van een 'slap akkoord'.

Volgens de organisatie zijn de natuur en de mens de dupe. De aarde warmt de komende jaren op met meer dan twee graden Celsius. Voor honderden miljoenen mensen betekent dat nog meer extreme droogte, hitte en overstromingen, voorspelt het Wereld Natuur Fonds.

De natuurorganisatie vraagt zich af of klimaatconferenties zoals in Durban zijn gehouden, nog zin hebben. De onderhandelingen ontaarden in uitputtingsslagen zonder concreet resultaat, aldus het WNF.

Greenpeace: klimaattop is mislukking
De landen op de klimaattop hebben hun oren laten hangen naar milieuvervuilers en geen maatregelen genomen die het klimaat redden. Daardoor is de conferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban uitgedraaid op een mislukking. Dat stelde milieuorganisatie Greenpeace vandaag.

Pessimisme overheerst ook bij Friends of the Earth, de moederorganisatie van Milieudefensie. 'Gewone mensen zijn weer in de steek gelaten door onze regeringen. Onder leiding van de VS hebben de rijke landen hun beloftes gebroken, de klimaatregels afgezwakt en de regels verstevigd die bedrijven de mogelijkheid geven te profiteren van de klimaatcrisis', verklaart de groepering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden